Népszavazás: október másodikán ikszelhetünk

Fotó: MTI / Veres Nándor

-

Október 2-ára írta ki Áder János miniszterelnök a kvótareferendumot - jelentette a Köztársasági Elnöki Hivatal.


Október 2-ára írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményben.

"Áder János köztársasági elnök az Alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján – figyelemmel az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatára – döntött az Országgyűlés 8/2016. (V.10.) számú határozatával elrendelt országos népszavazás kitűzésének időpontjáról.

Az államfő – élve köztársasági elnöki jogkörével – a mai napon meghozott határozatával az országos népszavazást 2016. október 2. napjára tűzte ki, a következő kérdésben:
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” - áll a hivatal tájékoztatójában.

A köztársasági elnök döntését a jogszabályok értemében nem hátráltatja, hogy Szanyi Tibor, az MSZP EU-képviselője alkotmányjogi panasszal élt tegnap a Kúria népszavazást engedélyező döntésével szemben. A szocialista politikus - aki lapinformációk szerint akcióját nem egyeztette pártjával - azzal érvelt, hogy az EU fundamentumának tekinthető lisszaboni szerződés szerint közösségi hatáskörbe tartozik a menekültkérdés rendezése, így a népszavazás az unió szuverenitását korlátozná. A beadványról az Alkotmánybíróság dönt később.

Martonyi János, volt külügyminiszter egy, a múlt héten tartott konferencián arra hívta fel a figyelmet a népszavazással kapcsolatban, hogy az nem feltétlenül jelenti a közös uniós kvóta elutasítását - mindössze országgyűlési hozzájáruláshoz köti, vagyis a többség akár dönthet úgy is az adott pillanatban, hogy jóváhagyja a brüsszeli elképzeléseket.

A kormány kezdeményezését kritika érte, többek között azért, mert nem egyértelmű, miről is szól a népszavazás kérdése, mire vonatkozik a későbbiekben a voksolás eredménye. Tavaly szeptemberben fogadta el ugyanis az Európai Tanács - vagyis a tagállami vezetőkből álló testület - a menekültekkel kapcsolatos, mindeddig egyetlen hatályos rendelkezést. Ennek értelmében telepítenének Magyarországra 1294 embert. Ezt a döntést az egy évvel később tartott népszavazással nem lehet érvényteleníteni, egyebek mellett az utólagos jogalkotás tilalma miatt sem. Ezt a népszavazással kapcsolatos megszólalásaiban Orbán Viktor miniszterelnök is többször elismerte.

(Magyarország - Szlovákiához hasonlóan - az Európai Bíróságon támadta meg a tanácsi döntést, ítélet azonban még nem született. A bírósági verdikt lesz irányadó a tagállamok számára, nem pedig a népszavazás eredménye.)

Egyéb, a kötelező kvótára vonatkozó vagy azzal kapcsolatos döntést sem az Európai Bizottság, sem a Tanács, sem a Parlament nem hozott mindeddig.


A pártok reagálásai:

Jobbik

"A Jobbik a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint minden értelmetlen brüsszeli diktátumot – kezdetektől fogva ellenez, ezért a Fidesz minden vágyálmával ellentétben arra kéri tagjait, szimpatizánsait, szavazzanak a kvóta ellen. Reméljük, egyszer végre a Fidesz is szakít azzal a bevett gyakorlatával, hogy „amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük!” Fenntartjuk ugyanakkor, hogy ha az Alaptörvényben rögzítenénk a kvóta elutasítását, az sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna, egyben kiküszöbölné az esetleges érvénytelen vagy eredménytelen referendum okozta kormányzati kudarcot, mely Orbán Viktor személyes felelőssége lenne."

Demokratikus Koalíció

"A köztársasági elnök október másodikára írta ki a kormány EU-ellenes álnépszavazását. Október elején tehát kiderül, hogy az évek óta folytatott EU-ellenes kampánnyal sikerül-e Orbánnak elkezdenie Magyarország kiléptetését az Európai Unióból. A DK szerint egy érvényes népszavazás az EU-ból való kilépés előszobáját jelentené. A Demokratikus Koalíció ezért mindenkit arra kér, hogy maradjon távol az októberi EU-ellenes álnépszavazástól, amellyel a kormány felhatalmazást kér az EU-ból való kilépés megkezdésére. A távolmaradás is szavazat, aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz. A DK szerint Magyarországnak az Európai Unióban a helye, és nem fogja hagyni, hogy a kormány egy érvényes népszavazásra hivatkozva megkezdje a kilépési folyamatot az EU-ból."

Fidesz

"Október 2-án Brüsszelt meg kell állítani, mert Brüsszel bevándorláspárti politikája veszélybe sodorja Magyarországot és Európa egységét. Brüsszel nem dönthet helyettünk arról, hogy kivel éljünk együtt, erre senki nem hatalmazta fel a brüsszeli vezetőket. A kényszerbetelepítés elleni népszavazáson a magyar emberek elmondhatják véleményüket a brüsszeli bevándorláspolitikáról, amelyet a magyar baloldal is végre akar hajtani. A magyar baloldal bevándorlókat akar betelepíteni, ezért kezdettől támadja a népszavazást és bojkottot hirdetett ellene. Az októberi népszavazáson meg kell védenünk Magyarország függetlenségét és nemet kell mondanunk a kényszerbetelepítésre!"

Együtt

A párt szerint ellentétes Magyarország érdekeivel a kvótareferendum. A népszavazással a kormányfő hatalmát és vagyonát akarja növelni, a menekültkérdést is saját politikai céljaira használja - olvasható közleményükben. Az Együtt szerint Orbán Viktor "populista politikája csakis egy lecsúszó és fejlődésképtelen Magyarországot eredményezhet". Ennek egyetlen alternatívája a béke és az európai együttműködés - tették hozzá. Az Együtt a népszavazással kapcsolatban bojkottkampányt indít, valamint Magyarország teljes jogú európai uniós tagságát támogató aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Magyar Liberális Párt

A kvótareferendumon való részvételre buzdítja a választókat a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor. A politikus azt mondta, hogy a népszavazási kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszer-betelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását. Fodor szerint most már csak egy lehetőségük maradt, "demokrata módon elmenni és igennel szavazni".

Párbeszéd Magyarországért Párt

"Az értelmetlen és érvénytelen kérdés köré fűzött népszavazási hecckampánnyal a Fidesz a lényegről szeretné elterelni a figyelmet. ... A Párbeszéd Magyarországért nem lesz partner abban, hogy Orbán Viktor a markába röhögve eljátssza a Brexit-kampány magyar verzióját. Az embereknek azt javasoljuk: ne menjenek el a fideszes népszavazásra, helyette inkább nézzenek szét maguk körül, és ők mondják meg: mi az, ami valóban fontos számukra!"

MSZP

A kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő - jelentette ki Gőgös Zoltán, sz MSZP elnökhelyettese. Pártja azt javasolja: "mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában".