Népszavazás lesz Svájcban az arcot eltakaró kendők viseléséről

Fotó: AFP / MARCO LONGARI / AFP / MARCO LONGARI

-

A ,,Mondj Igent a Maszkok Tiltására!" nevű csoport százezer aláírást gyűjtött össze, országos népszavazás lehet 2020-ig.


Sikerült összegyűjtenie a szükséges százezer aláírást a Ja zum Verhuellungsverbot (Mondj Igent a Maszkok Tiltására) nevű csoportnak Svájcban, ezért országos népszavazás lehet az arcot eltakaró kendők viseléséről - írja a Reuters. A népszavazást három éven belül tarthatják meg. Ennek a csoportnak a vezetői közül néhányan részt vettek már abban is, amikor


2009-ben egy sikeres népszavazás után betiltották a minaretek építését Svájcban.

A csoport vezetői 106 600 aláírást vittek a svájci kormány elé.
A burka és a nikáb viselése egy felkapott téma Európában. Sokak szerint be kellene tiltani, mert a nők hátrányos megkülönböztetését jelképezi, Franciaországban pedig már hét évvel ezelőtt betiltották. A svájci kampány vezetője a radikális iszlámhoz kötötte a burkát és a nikábot, és azt mondta, a kendőknek semmi köze a vallási sokszínűséghez.
Svájc egyik legnagyobb iszlám vallási szervezetének a vezetője szerint


egy vagy két kezén meg tudja számolni az ember, hányan hordanak burkát vagy nikábot az országban.

,,A többiek csak gazdag turisták a tehetős arab országokból" - mondta Oender Gueneş, a szervezet vezetője.
A 8,4 millió lakosú Svájc kétharmada tartja magát kereszténynek. A muszlimok aránya 5 százalék, nagy részük a volt jugoszláv államokból származik. Svájc egyik kantonjában, a többségében olasz nyelvű Ticinoban már betiltották a kendők viselését, de az ország többi részén jelenleg szabadon lehet burkát vagy nikábot hordani.