Népszavazás döntötte el, hogy Bolívia elnöke nem indulhat negyedszer

Fotó: AFP / AIZAR RALDES

-

Csupán néhány százalékon múlt, hogy Bolíviában megszavazzák azt az alkotmánymódosítást, amely megengedte volna Evo Moralesnek, hogy negyedszer is induljon az elnöki pozícióért.


51,5 százalék szavazott a módosítás ellen, így Evo Morales nem indulhat többször az elnökválasztáson. Morales, Bolívia első indián származású elnöke azt mondta, tiszteletben tartja a referendum eredményét. Ha megszavazták volna a módosítást, Morales 2019-ben ismét indulhatott volna a választáson, és akár 2025-ig hatalmon maradhatott volna.


A megfigyelők szerint a szavazatok számlálása lassan haladt, de nem láttak csalásra utaló jeleket – írja a BBC.

Noha a 2005-ben megválasztott Morales még mindig igen népszerű, sokak szerint nem szabad hagyni, hogy 19 egymást követő évben ő vezesse az országot. A korábbi kokafarmer 2006 januárjában lépett hatalomba és 2020-ban fog lejárni a mandátuma.
„Az eredményeimmel a hátam mögött, boldog és elégedett emberként távozhatok. Nagyon szeretnék edző lenni a sport világában” – mondta Morales az El Pais, spanyol napilapnak adott interjújában.

Szakértők szerint egyelőre nem tudni, ki követhetné Moralest az elnöki székben, az ellenzéknek nincs kiemelkedő vezetője.