Népszabadság: Orbán szerénységre utasította a fideszeseket

-

Ismét a Fidesz elnöksége lehet a politikai döntéshozatal egyik központja, miután a miniszterelnök szűk körben elismerte egyes hibáit, és harcba hívta a kormánypárt idősebb generációját.


Éles ellentétek alakultak ki a Fidesz vezérkarában – írja keddi számában a Népszabadság, amely szerint szűk körben, a kormánypárt elnökségében Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte: hallgatnia kellett volna azokra – például Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterre és Kövér László házelnökre –, akik már régóta óva intették a Simicska Lajos üzletemberhez fűződő szoros kapcsolattól.

A kormányfő állítólag arra is fölhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben mindenki próbáljon a külsőségekkel szerényebben bánni, hogy elejét vegyék a fideszes politikusok „urizálásáról” szóló híreknek. Orbán ígéretet tett arra is, hogy a Fidesz-elnökség az elmúlt egy év gyakorlatával szemben újra a kormányzati döntéshozás egyik centruma lesz, és egyúttal újra „csatába hívta” a párt idősebb korosztályát is.

A Népszabadság szerint ennek lett a következménye, hogy Kövér hosszú idő után ismét belevetette magát a kampányba, hogy Pokorni Zoltán pedig a közelmúltban óvatos kísérletet tett arra, hogy szakemberekkel szemben védje a kormány oktatási elképzeléseit, és a népszerűségében igencsak megtépázott Kósa Lajos, korábbi debreceni polgármester is újra megszólalt a nyilvánosság előtt országos politikai ügyekben.

A lap szerint ugyanakkor a miniszterelnök mellett egy második hatalmi centrum látszana kibontakozni Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter körül, aki az elmúlt időszakban „különös élvezettel köszörüli a nyelvét a miniszterelnök környezetéhez sorolt személyek viselt dolgain”, sőt egyes megszólalásaival mintha irányt szabna magának a kormányfőnek is.