Népszabadság: Balog Zoltán is esélyes lehet államfőnek

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Már megkezdődtek a találgatások arra az esetre, ha Áder János jövőre nem vállalna még egy ciklust a Sándor-palotában. A dilemma állítólag vallási természetű: a kormányfő mellett lehet-e az államfő is református egy katolikus többségű országban.


Orbán Viktor miniszterelnök Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét látná legszívesebben köztársasági elnökként, ha Áder János 2017-ben nem vállal újabb ötéves ciklust – írja szombaton, saját értesüléseire hivatkozva a Népszabadság. Balogot állítólag Kövér László házelnök ajánlotta a kormányfő figyelmébe, akit korábban többször is lehetséges államfőjelöltként emlegettek, de ő maga ezt mindig elhárította.

A Népszabadság szerint közvetve már egy kormányülésen is szóba került, hogy a miniszterelnök Balog Zoltánt jelölné államfőnek. Orbán állítólag kerülte a konkrétumokat, de a lap forrása szerint egyértelműen Balogra utalt, amikor arról a dilemmáról beszélt, hogy lehet-e református az államfő, ha az ország miniszterelnöke is református? Balog politikai pályája előtt református lelkész volt, és Orbán ezek szerint nem szeretné, ha személye miatt ellenérzés támadna a – vallási értelemben – többséget képviselő katolikus egyházban.