Népirtásnak minősítheti a keresztényüldözést az Országgyűlés

-

Magyarország 3 millió eurót ad a keresztény közösségek megsegítésére.


A keresztényüldözés elítéléséről szóló határozati javaslat kerül a parlament elé. A dokumentum népirtásnak minősíti a folyamatot – mondta Rétvári Bence. A javaslat egyrészt minden humanitárius segítség megadását javasolja Magyarország részéről, másrészt felszólítja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy lépjen fel a keresztényüldözés elkövetői ellen – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke.

Míg száz éve minden 4. ember keresztény volt a Közel-Keleten, ma csupán minden 33. az. A második világháború után például még 4,7 millió keresztény élt Irakban, ma csak 200 ezer. Nyolcvan országban 200 millió embernek van veszélyben az élete keresztény hite miatt – mondta Rétvári.

Magyarországnak kötelezettsége, hogy minél több humanitárius akcióban vegyen részt, ezért 3 millió eurót biztosított a keresztény közösségek megsegítésére, és egy háromemeletes iskolát épít az iraki Erbilben. Az iszlamisták sokszor teljes keresztény településeket gyújtanak fel, és nemcsak a Közel-Keleten, hanem Észak-Afrikában is, ami etnikai tisztogatás. A magyar humanitárius segítség egyik része lehet az, hogy ösztöndíjakkal segítenek iraki és szíriai keresztény fiatalokat, hogy Magyarországon fejezhessék be tanulmányaikat – mondta Rétvári.

Az Országgyűlésnek benyújtott határozati javaslathoz hasonló döntéseket hozott már Ausztrália, az USA, az Egyesült Királyság és az EU is.