Nemzetközi ügy lehet egy orosz üzletember gyanús halálából

-

Az Angliában élő Perepilicsnij 2012-ben halt meg, éppen amikor egy 230 millió dolláros, orosz hivatalnokokhoz vezető adócsalási ügyben volt koronatanú. Halála előtt Párizsban volt, a francia rendőrség most gyanús dolgot talált, úgyhogy megnyitja az aktákat.


A francia rendőrség nyomozást indított, hogy kiderítse, mi történt abban a három vagy négy napban, amit az orosz üzletember a városban töltött, mielőtt néhány órával később Angliában összeesett és meghalt, a gyanú szerint mérgezéses gyilkosság miatt - írja az Independent.

A francia rendőrség lépése nyomást helyez a Surrey rendőrségre is a milliárdos Alekszander Perepilicsnij ügyében, hogy újra megnyissa a 2012-es haláleset aktáit.

Múlt héten egy meghallgatáson derült ki, hogy egy brit szakértő még tavaly egy mérgező növényhez, a gelsemiumhoz köthető vegyületet talált a gyomortartalomban, holott korábban a rendőrség leszögezte, hogy nem volt gyanús körülmény a halálesetben. A lehetséges mérgezés az oroszországi korrupció ellen kampányol amerikai Bill Browdert igazolja, a férfi kezdettől fogva azt állította, hogy Perepilicsnijt megölték.

Perepilicsnij koronatanú volt egy állítólagos 230 millió dolláros svájci adócsalási ügyben, aminek a szálai orosz hivatalosságokhoz vezettek.

Az üzletember 2012 novemberében járt Párizsban, több különböző hotelben is szobát foglalt, és elköltött 1200 eurót egy Prada-üzletben. Nem tudni, kivel találkozott vagy mit evett, de miután 10-én hazautazott, este kocogás közben összeesett, és a háza előtt holtan találták meg.

Az orosz emigránsnál a vagyona ellenére is szokatlannak számított, hogy luxushotelt foglalt helyet, így elképzelhető, hogy valaki másnak fizette a hotelt, esetleg olyasvalakinek, akit korrupcióval vádolt, és aki megbékélést ajánlott. A Pradaban vásárolt áru lehetséges, hogy ajándék volt, mindenesetre soha nem találták meg az üzletembernél. Nem kizárt, hogy az egyébként egészséges férfi Párizsban ehetett valami gelsemiumtartalmút.

A nyomozás során további vizsgálatokat végeznek, hogy a hatóanyagok a vérben és a vizeletben is benne voltak-e, és köthetők-e a Gelsemium eleganshoz, a növény legmérgezőbb változatához. A méreg hirtelen szívrohamot okozhat, és ismert, de ritkán használt fegyvere az orosz és kínai bérgyilkosoknak.