Nemzetközi segítséget kért a pápa a menekültek mentéséhez

Fotó: MTI/MTVA / ITALIAN NAVY / HANDOUT

-

Ferenc pápa az olasz elnökkel találkozott, és innen üzent az európai országoknak és a nemzetközi közösségnek.


Ferenc pápa sürgette Európát és a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon nagyobb részt a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba tartó menekültek mentésében és megsegítésében. A katolikus egyházfő Sergio Mattarella olasz elnökkel való találkozóján köszönetet mondott Olaszországnak a menekültek megsegítéséért és befogadásáért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „a jelenség mérete miatt szélesebb fellépésre van szükség”.

Mattarella, aki most volt először pápai kihallgatáson januári megválasztása óta, azt mondta, a menekültek „összetört élete csorbítja a nemzetközi közösség méltóságát”, és a menekülthullám miatt felsejlik annak veszélye, hogy „elhagyjuk emberségünket”.

Olaszországba csak ezen a héten több mint 10 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül. Angelino Alfano belügyminiszter a napokban humanitárius vészhelyzetről beszélt a bevándorlókat befogadó olaszországi állomások telítettsége miatt. Jelenleg csaknem 70 ezren vannak az olaszországi menekültközpontokban.

Róma korábban már többször kért nagyobb támogatást az Európai Uniótól a menekülthullám kezeléséhez. Pénteken négy uniós tagállam – Olaszország mellett Németország, Franciaország és Szlovákia – közös nyilatkozatban „európai megoldást” sürgetett a kérdésben.