Nemzetközi sajtó: a népszavazás klasszikus öngól

Fotó: Polyák Attila

-

A nem várt eredménytelenségről és a kvótareferendum értelmetlenségéről is írnak, hiszen az EU már nem tartja reálisnak a menekültek kötelező elosztását.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung A magyarok megtagadják a szavazást a menekültkvótákról címmel közölt írást, amelyben a magyar kormány példátlan kampányáról írnak, amelynek érvénytelensége érzékeny vereséget okozott Orbán Viktor miniszterelnöknek. A cikk szerint az alacsony részvételi arány a politikusokkal szembeni általános elégedetlenséget is tükrözi, és a masszív korrupciós vádakkal vádolt kormánynak szembe kell néznie a súlyos bizalomvesztéssel is, amelyet az utóbbi évben elkendőzött a menekültkérdés.

A Die Welt szerint a népszavazás az alacsony részvételi arány miatt kudarcba fulladt ugyan, de ez cseppet sem változtat Orbán miniszterelnök stratégiáján, aki a 2018-as országgyűlési választásra tekintve a menekültügy felhasználásával hosszú és tartós konfliktust akar kialakítani az EU-val. Az újság szerint a 2018-as biztos és nagyarányú győzelemhezOrbánnak szüksége van ellenségképekre, és ezt a szerepet az uniós bürokratákkal és a menekültválsággal kívánja betölteni, azonban az ország EU-tagságát nem kérdőjelezi meg.

Az ARD köztelevízió szerint Orbán Viktor a népszavazás révén némileg meggyengülve megy majd Brüsszelbe, de kitart a menekültügyben követett kemény irányvonala mellett. A beszámoló szerint tagadhatatlan, hogy Brüsszelben tapasztalható egy kis káröröm, az Európai Parlamentben azt mondják, a népszavazás klasszikus öngól a kormányfőnek.

A The Times azt írja, hogy a jelek szerint egy európai vezető ismét a saját kárán tanulta meg, hogy egy népszavazás miként sülhet el rosszul. A szerző szerint a kormányfő nem a megfelelő tanulságokat vonta le a brit referendumból, mivel azt hitte, hogy szabaddá vált a pálya Brüsszel ostorozására. A cikk szerint a népszavazás célja annak bemutatása lett volna, hogy az ország alkotmányos változtatásokat akar.


Orbán most minden erejével megpróbálja úgy beállítani az eredményt, hogy a nemek hatalmas aránya megadta neki erre a felhatalmazást, annak ellenére, hogy a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt

– írta a The Times.

Orbán Viktor kínos kudarcot szenvedett az Európai Unió migrációs politikája elleni harcában, mivel a migrációellenes referendumon győzelme elmaradt az alacsony részvételi arány miatt – írta a Financial Times. A lap szerint csalódás Orbán Viktornak az eredmény, amelyben keserű csavar, hogy ő illesztette az alaptörvénybe azt az érvényességi küszöböt, amelyet támogatóinak nem sikerült elérniük. A cikk szerint az alacsony részvétel sebezhetővé teszi Orbánt a belföldi jobboldali és baloldali támadások szempontjából.

A magyar népszavazás kárt okozott az ország megítélésében és Európa jövőbeli sorsát tekintve is, Európa lépésről lépésre saját veszte felé halad írta a La Repubblica. Az Il Giornale szerint az EU most azt figyeli, mit csinál Orbán a félig üres, félig teli poharával. A napilap kétségesnek tartja, hogy a magyar miniszterelnök az EU-val való teljes törésre merészkedik. A La Stampa úgy látja, hogy Orbán Viktor nem győzte le az EU-t, de az uniónak figyelembe kell vennie a magyar referendumot.

Még ha Brüsszelben idegengyűlölő számkivetettként tekinthetnek is Orbán Viktorra, a menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról kiírt népszavazás eredménye megmutatta, hogy országa kiáll a magyar miniszterelnök mellett, ami sok uniós vezető esetében nem magától értetődő – írta a Politico.

A cikkben arról számoltak be, hogy a kötelező uniós kvóták szempontjából értelmetlen volt a referendum, annak terveitől ugyanis a jelek szerint visszalépnek az európai vezetők, a népszavazás azonban jól demonstrálta Orbán Viktor hazai támogatottságát, és ez tovább erősítheti befolyását az Európai Unióban. A Politico Rácz Andrást, a finn Külügyi Intézet kutatóját is megszólaltatta, aki szerint az igazán „égető” problémákról terelték el a figyelmet a népszavazással.

A The Wall Street Journalban azt írták, a népszavazásnak még érvényesség esetén sem lenne sok azonnali következménye az EU migrációs politikájára, mivel Brüsszel amúgy is lemondani látszik a kötelező kvótákról.