Nemzetközi Romanap: az oktatás visszásságairól ír az ombudsman

Fotó: MTI/Sóki Tamás / MTI/Sóki Tamás

-

Székely László szerint számos problémával kell megküzdenie a nemzetiségi középiskolai oktatás-nevelésnek. Az ombudsman helyzetfelmérést és szegregációtérkép megrajzolását sürget a nemzetiségi oktatásról készült új jelentésében – éppen a roma kultúra világnapján.


Az alapvető jogok biztosa, Székely László és nemzetiségi jogok védelmével megbízott helyettese, Szalayné Sándor Erzsébet szerint a nemzetiségi középiskolai oktatásnak több problémával is szembe kell néznie: nem biztosított a tanulói és a tanári utánpótlási bázis, hiányosak a tárgyi feltételek és nem hézag- és ellentmondásmentes a nemzetiségi oktatás új szabályozása sem. „A legsúlyosabb gondokat a roma nemzetiségi oktatás és az egyenlő bánásmódhoz való jog viszonya idézi elő” – teszi hozzá Székely László a közleményében. A mindennapi gyakorlatban sokszor nem a nemzetiségi oktatáshoz és nyelvhez való jog az alapfunkció, hanem az idegen nyelv oktatása. Továbbá a nemzetiségi általános iskolákba járók 95 százaléka később nem nemzetiségi középiskolát választ magának, a nemzetiségi gimnáziumban érettségizőknek pedig szintén csak kis hányada dönt a nemzetiségi pedagógusképzés mellett. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala leszögezi: a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek közel fele roma, a roma tanulók majdnem kétharmada pedig halmozottan hátrányos helyzetű,  „így a roma nemzetiségi nevelés-oktatás értelemszerűen együtt jár a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók koncentrációjával – ami viszont még a legfelkészültebb tanárokat is nyomasztóan nagy feladat elé állítja.” A közlemény végén javaslatokat is tesznek: „átfogó, országos hatósági és hozzá kapcsolódóan független oktatásszociológiai vizsgálat során kellene feltárni a roma nemzetiségi oktatás tényleges helyzetét”. A közlemény szerint ez alkalmas lenne egy országos szegregációs térkép megrajzolására is, és fel lehetne vázolni az integráció érdekében szükséges és lehetséges intézkedéseket. A teljes jelentés itt olvasható.


A protestáns egyházak szerint érdeklődéssel és szeretettel kell fordulni a cigányok felé

Protestáns egyházak cigánymissziós vezetői a roma kultúra világnapja alkalmából kiadott közleményükben azt írják: mindenki forduljon szeretettel és érdeklődéssel a cigányok felé. „Valljuk, hogy a cigány nép egyenlő a többi néppel” – írják, és hozzáteszik: ennek jegyében született meg a Tükör című, a hazai protestáns cigánymissziók negyedéves lapja, amit a Cigány Módszertani és Kutató Központ ad ki. Jelentést adott ki az Amnesty International is, melyben arról írt: az európai kormányok képtelenek megakadályozni a romák elleni diszkriminációt és rasszista támadásokat, sőt olykor még fűtik is az előítéleteket. Az AI jelentéséről itt írtunk.