Nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Markó Attila ellen

-

Az RMDSZ volt parlamenti képviselőjét korrupcióval gyanúsítják. Markó Budapesten van, interjút is adott. Megkerestük a rendőrséget, ezek után mit lép, a választ közöljük, amint megjön. Markó Attila előzetes letartóztatását a múlt héten rendelte el a román legfelső bíróság.


Markó Attila neve és fényképe az Interpol körözési listáján szerepel, a Románia által külföldön is keresett másik 160 gyanúsított neve között - írta az Evenimentul Zilei című lap. A volt RMDSZ-képviselő a román rendőrség honlapjának csaknem ötven nevet tartalmazó körözési listáján is megtalálható.

Az erdélyi magyar politikus és a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tagja ellen hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. A vádirat szerint 85 millió euró kárt okoztak az államnak azzal, hogy a piaci értéknél sokkal magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

Markó Attila korábban ártatlannak vallotta magát. Azt remélte, Magyarország nem adja ki. A képviselői mandátumáról lemondott politikus azt mondta, nem bízik a román igazságszolgáltatásban, miután a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt tavaly három év felfüggesztett börtönre elítélték, és visszaállamosították a református egyház iskolaépületét. Az előzetes letartóztatást elrendelő bíróság határozatot azért nem fellebbezte meg, mert lejárt az ügyvédjével kötött szerződése és nincs pénze új ügyvédre.


Most a Mandinernek nyilatkozott Budapesten. Azt mondta, „mivel tudja, hogy semmi jogelleneset nem tett, nem követett el bűnt, tiszta lelkiismerettel állna bármely jogállami bíróság elé akár Magyarországon is.


A román bíróság velem szemben többszörösen bizonyította, hogy nem az.

Markó szerint a nagy korrupcióellenes harcot kihasználva a román állam egy füst alatt a magyar politikai elitet is le akarja fejezni, ez állhat az egész hátterében.