Nemzeti városnéző buszokat hozna Rogán a fővárosba

Fotó: MTI/MTVA / Simó Endre

-

A Nemzeti Kabinetiroda egy titkos kormány-előterjesztés alapján egy teljesen új, idegenforgalommal kapcsolatos központosított intézményrendszert építene fel. Jöhet a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség, amely a marketingtől kezdve a rendezvényeken át a konferenciaturizmusig mindent összefog.


Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át az idegenforgalom irányítását a kormány - írja a hvg.hu a birtokába került kormányhatározat-tervezet alapján. A Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség nevű gigaszervezet koordinálná a fontosabb sporteseményeket, a nagy koncerteket és fesztiválokat, lenne, amit maga szervezne. A tervezet szerint itthon a környező országokéhoz képest kevés a GDP arányos bevétel a turizmusból, sokan képtelenek normálisan megszervezni egy nagyobb sporteseményt.

A Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség a Magyar Turizmus Zrt. helyett jönne létre, ez alá tartozna az összes többi új intézmény, így a falusi vendéglátástól a konferenciaturizmusig ők felügyelnének mindent.


Ezek az új intézmények tartoznának a NIÜ alá:

  • Nemzeti Kongresszusi Iroda – Ez foglalkozna a konferenciaturizmussal, amelyre az előterjesztés kitörési pontként hivatkozik. A tervezet szerint az üzleti turizmusban közép-európai vezető szerepet lehet játszani – megelőzve Bécset, Prágát vagy Pozsonyt. Olyan újonnan kitalált vagy mástól megszerzett emblematikus rendezvényt is szorgalmaznak Magyarországon, mint a genfi Autószalon, vagy a lyoni Bocuse D'Or szakácsverseny.
  • Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ – Ők „szerveznék és koordinálnák a turisztikai vonzerejű rendezvényeket”. A sporteseményektől kezdve a koncerteken át a gasztrokulturális programokig mindent ők felügyelnének.
  • Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda – Ez a vidéki régiókkal foglalkozna. A kevésbé ismert régiókat a piacra jutásban, az ismert területeket pedig a minőségi színvonal emelésében segítené. A kiemelt régiók (Tokaj, Balaton) fejlesztési és marketingstratégiáját is ez az intézmény dolgozná ki.
  • Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezet – A főváros kiemelt jelentőséget kap az előterjesztés szerint. Létrehoznák a BUDAPEST Brandet, és „saját Hop on Hop off” városnéző buszt is üzemeltetnének.
  • Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Iroda – Ők a vizekkel, gyógyfürdőkkel és Magyarország természeti értékeivel foglalkoznának, de a gasztroturizmus összehangolt koordinációja is hozzájuk tartozna.

Az anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, jóváhagyója Rogán Antal miniszter. A koncepciót hivatalosan nem erősítették meg. Részleteiben a szakma sem ismeri, csak annyit tudnak, valamilyen változás jöhet. A tervezeten a dátumok alapján januárban egyeztetett a kormány. Miután ez egy kormányhatározat lesz, a parlamentnek nem kell tárgyalnia róla, döntés után egyszerűen megjelenik a Magyar Közlönyben.