Nemzeti néppártnak látja a Jobbikot Vona

-

Választást nyerne és kormányozna a Jobbik. Arról nem döntöttek, ki lesz a párt miniszterelnök-jelöltje.


A szavazatok 80.5 százalékával újraválasztották Vona Gábort a Jobbik elnökének a párt vasárnapi budapesti tisztújító kongresszusán. Vona a hatodik ciklusát kezdi a párt vezetőjeként. Az újraválasztott elnök szerint a kongresszuson a Jobbik "nemzeti néppárttá vált", amit az is bizonyít, hogy elképzeléseit a küldöttek elsöprő többsége támogatta.

Vona szerint holnaptól minden reggel úgy fognak kelni és feküdni, hogy a 2018-as választás megnyerése és a kormányzás célja lebeg a szemük előtt. Ám mégis korainak nevezte a kérdést, hogy ő lesz-e a Jobbik miniszterelnök-jelöltje 2018-ban. A Jobbik soha nem árulta el programját, nemzeti radikálisnak vallja magát, de nem arra kötöttek szövetséget, hogy csupán ezeket a szimpatizánsokat győzzék meg programjuk helyességéről, hanem a társadalom egészét.

Az új elnökséget "bombaerős", "sikerre ítélt" csapatnak minősítette Vona, aki abban bízik, hogy velük, a tagsággal és a szimpatizánsokkal el tudja érni, amit szeretne. A Jobbiknak tisztességesebben, becsületesebben, az emberek iránt nagyobb érzékenységgel kell kormányoznia Magyarországot.

Az első fontos feladat, hogy vissza kell adni az embereknek a reményt. Vona szerint minden közvélemény-kutatás dacára kormányváltó hangulat van, "az ország némán üvölt a változásért".

Vona a párton belüli támogatottságának csökkenését firtató kérdésre azt mondta: örül a 80,5 százaléknak, mert az eltelt másfél hónapban ő vállalta, hogy a pártban egyértelműsít, mi az irány. Ez nem mindig hálás szerep. A "harci kedvét" és tenni akarását fokozza, hogy voltak, akik nem voksoltak rá.

Az alelnöki tisztséget a következő két évben Volner János, Z. Kárpát Dániel, Toroczkai László, Sneider Tamás, Fülöp Erik és Janiczak Dávid tölti be.