Nemzeti kincsnek nyilvánított Picasso-képet foglaltak le Korzikán

-

A tulajdonos, egy spanyol bankár, valószínűleg mindenáron el akarta adni a 25 millió eurót érő festményt. Három éve már engedélyt kért arra, hogy elvihesse Spanyolországból, hogy elárvereztesse, a hatóságok azonban ezt megtiltották. A kép egy olyan hajóról került elő Korzikán, amelyben közvetve részvényes a bankár is.


A Fiatal lány feje című, legalább 25 millió euró (7,7 milliárd forint) értékűre becsült Picasso-festményt egy Korzika partjainál horgonyzó hajón foglalták le. A festmény Svájcba való kivitelére a korzikai Bastiában kértek engedélyt, ezért látogatták meg a hajót a francia vámosok.

A kapitány azonban csak egy értékbecslést és egy 2015 májusában hozott spanyol bírósági ítéletet tudott bemutatni, amely éppenséggel nemzeti kincsnek nyilvánította a képet, és megtiltotta, hogy kivigyék Spanyolországból.

A festmény tulajdonosa Jaime Botin közismert spanyol bankár, akinek családja részt vett az ország vezető bankcsoportja, a Santander megalapításában 1857-ben. A 79 éves férfi, a csoport volt alelnöke nem tartózkodott a hajón, amelynek tulajdonosa egy olyan társaság, amelyben Botin is részvényes.

A bankár 2012 decemberében kért engedélyt a festmény kivitelére, hogy azt Londonban elárvereztesse a Christie'snél. A kulturális minisztérium azonban nem engedélyezte a kivitelt, a döntést pedig idén májusban a spanyol legfelsőbb bíróság is megerősítette.