Nemzeti hős lett a diktátor

-

Áthelyezték a nemzeti hősök temetőjébe Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátor földi maradványait pénteken. A meglepetésszerű lépés ellen feldühödött tömegek tiltakoztak.


Oscar Albayalde helyi rendőrségi főfelügyelő elmondta, hogy a hatóságok csütörtökön véglegesítették az áthelyezés terveit a néhai diktátor családjával. Marcos földi maradványai a légierő helikopterén érkeztek Ilocos Norte-beli otthonából egy manilai támaszpontra, ahonnan fekete limuzin szállította a külvárosi Taguigban található katonai temetőbe. A nemzetiszínű zászlóba csavart koporsót 21 díszlövéssel üdvözölték. Albayalde szerint az egyszerű ceremónia szűk, családi körben zajlott.

„A család kívánságának megfelelően a legegyszerűbb tiszteletadással búcsúztunk a néhai elnöktől” – mondta el Restituto Padilla katonai szóvivő. Padilla szerint a temetést azért tartották titokban a nyilvánosság előtt, mert a Marcos család ragaszkodott az esemény magánjellegéhez.

Emberi jogi aktivisták és Marcos diktatúrájának áldozatai még korábban országos tüntetést hirdettek péntekre, azt kifogásolva, hogy a legfelsőbb bíróság másfél héttel ezelőtt zöld jelzést adott a diktátor családja által bőkezűen támogatott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök áthelyezési kezdeményezésének. Az általános megrökönyödés és tanácstalanság miatt a tiltakozások sorsa egyelőre kérdéses.

Bonifacio Ilagan, a diktátor rémuralma idején bebörtönzött és megkínzott baloldali aktivista szerint Marcost olyan titokban temették újra, ahogy „a tolvaj jár az éjben”.

„Pont úgy történtek a dolgok, ahogy kihirdette a rendkívüli állapotot 1972-ben – mutatott rá Ilagan. – Ez annyira Marcos stílusa” – mondta.

A diktátor „temetése mindennek nevezhető, csak nemesnek nem – vélte Franklin Drilon szenátor. – Aki életében tolvaj volt, halálában is az marad” – jegyezte meg.

Ferdinand Marcost 1965-ben választották meg az ázsiai ország elnökének, majd 1969-ben újabb mandátumot kapott. Államfőként 1972-ben rendkívüli állapotot vezetett be, és kemény kézzel kormányozta a Fülöp-szigeteket az 1986-os forradalomig, amelynek következtében családjával együtt az Egyesült Államokba kellett menekülnie. A néhai diktátor kormányzása alatt lábbal tiporta az emberi jogokat, és mintegy 10 milliárd dollárt (csaknem 3000 milliárd forintot) tulajdonított el az államkasszából. Marcos 1989-ben vesztette életét Hawaii szigetén.