Nemzeti Gárda alakult Franciaországban

-

Főtitkársága és honlapja már van a tartalékos rendszernek. Átlagban évente egy hónapot szolgálnak.


Hivatalosan is megalakult a hadsereg, a rendőrség és a csendőrség megerősített önkéntes tartalékosait tömörítő Nemzeti Gárda Franciaországban. François Hollande államfő a 86 áldozatot követelő nizzai terrortámadást követően kérte arra a franciákat, hogy a közbiztonság erősítése érdekében csatlakozzanak a fegyveres szervek tartalékos osztagaihoz.

A tartalékosok toborzására már a tavaly novemberi párizsi merényletek után kampányt indított a kormány, s azóta minisztériumi források szerint megnégyszereződött a tartalékosnak jelentkező fiatalok száma. A Nemzeti Gárdával a kormány célja, hogy a védelmi és a belügyminisztérium irányítása alá tartozó tartalékosok számát a jelenlegi 63 ezerről jövőre 72 ezerre, 2018-ra pedig 85 ezerre emelje. Két év múlva naponta 9250 tartalékos segítené a hatóságok munkáját a jelenlegi 5500 helyett. A fejlesztési programra évi 100 millió eurót különítettek el a költségvetésben.

A tartalékosok gyakorlati működésében semmi nem változik, a Nemzeti Gárda továbbra sem képez önálló egységet, de a kormány létrehozott egy főtitkárságot és egy internetes oldalt a testület fejlesztésére.


Átlagban évi 28 nap

Franciaországban a tartalékosok két nagy csoportba oszthatók. Az egyikbe a legalább 17 éves, francia állampolgárságú civilek vagy volt katonák tartoznak, akik egytől öt évig terjedő szerződést írhatnak alá a hadsereggel. Ezen idő alatt ugyanolyan hadműveletekre mozgósíthatók, mint a hivatásosok.

A másik csoportba, a Nemzeti Gárdába a 17 és 50 év közötti önkéntesek tartoznak, akik katonai jellegű feladatokat nem végezhetnek, de rutinellenőrzésekben, kommunikációs, toborzó vagy ismeretterjesztő programokban részt vehetnek. A fiatalok a 28 napos képzésen a fegyverhasználatot is megtanulják. A tartalékosok nyolcvan százaléka férfi, húsz százaléka nő.

Az állam több intézkedéssel népszerűsíti a tartalékos szolgálatot. A 25 év alattiaknak ezereurós összegig támogatják a jogosítvány megszerzését. A diákoknak havi 100 eurós juttatást ajánlanak, amennyiben ötéves szerződést írnak alá, és legalább évi 37 napot szolgálnak, míg a munkavállalók napi 54 euróért szolgálhatnak. A tartalékosok jelenleg átlagban évi 28 napot szolgálnak, s maximum évi 60 nap engedélyezett. Azok a fiatalok, akik megújítják a szerződésüket 3 és 5 év közötti időtartamra, 250 eurós bónuszt kapnak, a munkáltatók pedig adókedvezményben részesülnek, amennyiben a dolgozóknak megkönnyítik a szolgálatban való részvételt.