Újabb menekültek érkeztek Barcsra

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

HÁTTÉR

Este nyolc óra körül újabb menekültek érkeztek a barcsi határhoz, a Dráva-parti somogyi városba. Tíz busz összesen 500-800 embert szállított a határ menti településre Horvátországból.


A Dráva-parti városban hétfőn egész nap várták az újabb migránsok érkezését, miután vasárnap úgy értesültek, hogy négyóránként újabb és újabb buszok hozzák majd a menekülteket a horvát–magyar határra, estig azonban egy busz sem érkezett a határátkelőhöz. Végül a Dráva-hídhoz nem sokkal este nyolc óra előtt 10 busszal érkeztek meg a migránsok - 500-800 ember -, akiket a magyar rendőrök lekísértek a hídról az ideiglenes pihenőhelyhez, ahol segélyszervezetektől ital, élelmet, ruhát, takarót kaptak.


Rövid pihenő után a rendőrök tovább kísérik őket Dráva-partján lévő sétányon a körülbelül fél kilométerre lévő vasútállomásra, ahol már bent áll egy szerelvény, ami a felszállást követően azonnal elindul. A közszolgálati televízió tudósítójának információi szerint ma éjjel még további 500-600 migráns érkezésére számítanak a somogyi városban.

Az első migránsok vasárnap este buszokkal érkeztek meg a Dráván átívelő, a két országot összekötő határhídhoz, majd az éjszaka folyamán még további migránsok érkeztek a határra. Az összesen több mint ezer illegális bevándorlót hajnalban gyűjtőpontokra vitték.Valamivel öt óra után Horvátország felől 5-8 busszal Beremendre is érkeztek menekültek. Őket a magyar határőrizeti szervek átszállították a magyarbólyi vasútállomásra, ahonnan vonattal viszik tovább a migránsokat.


Hétfőn kora este pedig egy újabb, mintegy 1500 tagú migránscsoportot indítottak el Zákányból az ország nyugati határához. Egyes közlések szerint a menekülteket Szentgotthárdra és Vámosszabadiba, más értesülések szerint Hegyeshalomra szállítják. A Kisalföld.hu azonban úgy értesült, hogy Vámosszabadiban nem várnak jelenleg újabb menekülteket.


Zákányból a hétfői napon három menekülteket szállító vonat indult, péntek óta több mint 11 ezer ember érkezett a gyékényesi határátkelőhelyen át a zákányi vasútállomásra.


A kormány újabb 30 milliárdot szán a válság kezelésére

Módosítják az idei költségvetést, a migránsválság kezelésére a kormány újabb 30 milliárd forintot szán - jelentette be Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Elmondta: a módosítás során a rendkívüli kormányzati kiadások költségvetési soron lévő összeget 60 milliárd forinttal, 160 milliárd forintra emelik.
Azt is hozzátette, hogy lesz egy 1 milliárd forintos módosítás is a migránsválság kezelésére, ez az összeg gyakorlatilag vésztartalék lesz. Az egymilliárd forintos előirányzat a BM költségvetési fejezetében lesz majd.