Nemrég a börtöntől kellett félnie, most az MSZP elnöke lenne

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Nem csak a posztra hét végén bejelentkező Szanyi Tibort érdekelné az MSZP-elnökség: Molnár Gyula volt XI. kerületi polgármestert, parlamenti képviselőt a hivatali visszaélés vádja alól 2014-ben jogerősen felmentették, most ő is azon gondolkodik, elinduljon-e Tóbiás József kihívójaként. A pozíció nem csak elvi jelentőségű, a szocialisták a júniusban megválasztott elnökkel futnak neki a következő parlamenti választásnak.


Noha csak június 25-én tartják az MSZP tisztújító kongresszusát, már most elindultak a találgatások arról, hogy ki lehet az ellenzéki párt következő elnöke. A tét nem kicsi, a szocialisták a tervek szerint a nyáron megválasztott elnökkel futnak neki a következő parlamenti választásnak.

A párt választmánya március 19-én indítja el a tisztújítási folyamatot. Az elnöki posztra pályázók így a napokban állnak majd a nyilvánosság elé, illetve a győztes és dögös MSZP-t ígérő Szanyi Tibor ezt már meg is tette. A jelöltekre csak akkor lehet szavazni a kongresszuson, ha összegyűjtenek 1500 támogató aláírást a párttagok körében. Az elnöki posztért valószínűleg újraindul a 2014-ben pártvezetőnek választott Tóbiás József.

Szocialista politikusok arról beszéltek lapunknak, hogy fontolgatja indulását Molnár Gyula, a XI. kerület egykori polgármestere is. Molnár szándékairól a szocialisták feltételes módban beszéltek, szerintük a politikus még nem döntött az ügyben. Állítólag előbb több vezető szocialistával is le akar ülni tárgyalni, többek között Tóbiás Józseffel.


Tóbiás József és Molnár Gyula


Börtön helyett felmentés

Pártelnöki ambícióiról szerettük volna megkérdeni Molnárt is. A politikus a személyes találkozót elhárította, érdeklődésünkre mindössze annyit írt SMS-ben: “Még nem indult el semmi, bármilyen döntés is lesz, másképp gondolom megosztani a világgal”.

Szerda reggel a Magyar Idők is írt Molnár esetleges indulásáról. A lap szerint Molnár úgyis visszalép majd a jelenlegi pártelnök, Tóbiás József javára. Mesterházy Attila kizárta, hogy elinduljon a posztért. A lehetséges jelöltek között emlegetik még Harangozó Tamást és Tóth Bertalant.

Az 55 éves Molnár korábban az MSZP egyik befolyásos politikusának számított, 1998 és 2000 között az országos elnökség tagja volt, az alelnöki pozíciót is betöltötte. A XI. kerületben 1994 és 2006 között négyszer szerzett egyéni parlamenti mandátumot. A kerület polgármesterének választották 2002-ben és 2006-ban.

A 2010-es polgármester-választást a fideszes Hoffmann Tamással szemben elvesztette. A kampányának valószínűleg nem tett jót, hogy az ügyészség az önkormányzat tevékenysége miatt nyomozást indított, néhány nappal a választások előtt jelentették be, hogy gyanúsítottként akarják kihallgatni a politikust. Az ügyészség szerint Molnár hivatali hatalmával visszaélve egy több százmilliós, Kopaszi-gát melletti telket pályáztatás nélkül átjátszott Leisztinger Tamás üzletember érdekeltségébe.

Első fokon 2012-ben felmentették, másodfokon 2013-ban nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A Kúria 2014 májusában bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette. Az ítélethirdetés után a könnyeivel küszködő politikus azt mondta: nem számít bocsánatkérésre, de indul a következő választáson. "Hagyjuk otthon a rendőrséget, az ügyészséget, a bíróságot, döntsenek az emberek" - mondta. A több éves eljárás alatt végig koncepciós eljárásról beszélt.

A 2014-es polgármester-választáson ismét alulmaradt Hoffmann-nal szemben. A fideszes politikus a szavazatok 46,6 százalékot szerezte meg, Molnár 41,4 százalékot kapott. A két jelölt között 2900 szavazat volt a különbség. Hoffmann az elmúlt években keményen támadta Molnárt, a XI. kerületi Fidesz több feljelentést is tett a politikus polgármesteri tevékenysége miatt.Aktivizálódni szeretne

Az utóbbi időben kevesebbet szerepelt a nyilvánosság előtt. Az ATV-nek január első napjaiban arról beszélt: az élet őt igazolta azzal, hogy a Kopaszi-gátat is magában foglaló 56 hektáros területet Garancsi István érdekeltsége vásárolta meg. A terület használaton kívüli részein Garancsiék lakó- és irodaövezet alakítanának ki, kihasználva a kormány új lakástámogatási tervét. Azzal érvelt, hogy polgármesterként ő is azt tervezte, hogy külső vállalkozó bevonásával fejlesszék a területet.

Az interjúban arról is beszélt, hogy jelenleg is önkormányzati képviselő, de az elmúlt időszakban nem volt frontvonalban. Ezt azzal magyarázta, hogy az ellene folyó büntetőügyekkel nem akart ártani a pártjának. Szerinte ezek az ügyek lecsengtek, így azt tervezi, hogy a következő időszakban aktívabb lesz. A tervei szerint gyakrabban részt majd az MSZP különböző belső fórumian, és többet is nyilatkozna a közeljövőben.

A visszatérésre utalhat az is, hogy tavaly novemberben nyilvánosra állította a Facebook-oldalát. Azóta rendszeresen posztolgat is, virágokat osztogatott nőnap alkalmából, Salgótarjában kampányolt, a tanárok melletti szolidaritásból kockás ingben tartott fórumot, elment a februári Kossuth téri tüntetésre.


Mindenkinek nagyon boldog Nőnapot kívánok! És indulok osztani az utcára.

Posted by Molnár Gyula on Tuesday, March 8, 2016

Bárki is lesz az MSZP elnöke, nem lesz könnyű helyzetben. Hiába nyerte meg a baloldal tavaly az újpesti és a veszprémi időközi parlamenti, illetve a salgótarjáni polgármester választást, a párt támogatottságán ez nem látszik. A Medián szerint a párt népszerűsége 2010 júniusában 11 százalékos volt, idén februárban 9 százalékon álltak. A legnagyobb ellenzéki párt szerepét időközben átvette a Jobbik. Egyelőre az sem látszik, hogy ki lehet az a miniszterelnök-jelölt, akivel ráfordulhatnának a 2018-as választási kampányra.