Nemlétező unokája nemlétező műtétjére gyűjtött a kamu nagymama

Fotó: MTI/EPA/EFE / Quique García

-

A barcelonai tragédiát használta ki a csaló. Egyetlen adat sem stimmelt.


Hamis történettel, a barcelonai terrortámadásban megsérült lánya és unokája gyógykezelésére gyűjtött pénzt több internetes adományoldalon egy álnagymama – írta az El Mundo. A magát Maria Toresnek nevező személy augusztus 21-én, négy nappal a gázolásos merénylet után tette közzé segélykérő üzenetét a gofundme.com oldalon, mellékelve egy két-három év körüli, lélegeztetőgépen lévő kisgyerek fényképét.

Részletesen leírta, hogy lánya, Teresa Tores, és unokája, Antonio Tores baráti látogatáson jártak Barcelonában, amikor "a szörnyűség megtörtént".

Lányának eltört a gerince, egész életére kerekesszékbe kényszerül, unokája pedig kómában van, és agyműtétre van szüksége egy magánklinikán. Ennek ára 8 ezer euró, de a biztosítás csak a felét fedezi – állította "Maria Tores".


Nem vagyunk gazdagok vagy befolyásosak"

– folytatódott a bejegyzés "Maria Tores" mindenkit biztosított arról, hogy a pénzt kizárólag az unoka műtétjére és rehabilitációjára fogja felhasználni.

Az újságíróknak az lett gyanús, hogyan lehet ugyanaz az első vezetékneve a család mindhárom tagjának. Ráadásul a támadás áldozatait az állami egészségügyi rendszer látja el.

A Facebookon is megkeresték "Maria Torrest" – ott szintén adományokat gyűjtött állítólagos szeretteinek –, ak készségesnek tűnt, ám telefonszámát egyszer sem adta meg. Napokra eltűnt, utána pedig arra hivatkozott, hogy állandóan a kórházban kell lennie.


Visszautalták a pénzt

Az El Mundo jelezte kétségeit az oldal üzemeltetőinek. A gyűjtés azonnal lezárták, és kérték "Maria Torest", hogy hitelt érdemlően azonosítsa magát. Sem választ, sem a kért adatokat nem kapták meg. Az oldalon addig összegyűlt 300 eurót visszautalták az adományozóknak.

Az álnagymama máshol is próbálkozott. Petícióját feltette youcaring.com adományoldalra is "Segítség a barcelonai merénylet áldozatainak" címmel. Ott 1368 eurót gyűjtött.

A katalán egészségügyi tárca szerint a nevek nem szerepelnek a barcelonai áldozatok listáján. De nemcsak a név nem stimmelt, még hasonló sérülésekkel sem kezelnek senkit.


Egy hete eltűnt, halálesetet hazudva

Az újságíróknak szeptember 11-én válaszol utoljára a csaló, azt írta: unokája meghalt, mert nem sikerült elég pénzt összegyűjteni a műtétre. A Facebook-profilja sem valódi. A lap munkatársai több ismerősének írtak. Kiderült valójában fogalmuk sincs róla, hogy kicsoda, csak elfogadták a felkérést, amikor ismerősnek jelölte őket.

Az augusztus 17-i barcelonai és az augusztus 18-i cambrilsi támadásokban összesen 16 ember vesztette életét, és több mint 150-en sérültek meg, akik közül heten vannak még mindig kórházban.