Némileg csökkent a szíriai háború áldozatainak száma az idén

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Az idén 39 ezren áldozata volt a szíriai polgárháborúnak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A szervezet szerint 2011 óta mintegy félmillióan haltak meg a konfliktusban.


A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint az áldozatok negyede polgári személy volt, köztük 2100 gyerek. Tavalyi és a tavalyelőtt 49 ezer, illetve 55 ezer halálos áldozata volt a háborúnak.

Szíriában – összetett szövetségi viszonyok között – több frakció és külföldi állam küzd a terület ellenőrzéséért: az Oroszország és Irán támogatását élvező damaszkuszi vezetés, a kurd milíciák, a mérsékelttől dzsihadistáig terjedő fegyveres ellenzéki csoportok és az Iszlám Állam. Az OSDH szerint 2017-ben a harcokban a kormányerők mintegy 3000 katonája esett el, és 7500 milicista, jobbára az Iszlám Állam harcosa vesztette életét.

Oroszország mellett Irán és a támogatását élvező libanoni síita szervezet, a Hezbollah is a kormányerők oldalán harcol. Az USA 2000 fős katonai kontingenst tart és egy nemzetközi koalíció élén légicsapásokkal támadja dzsihadistákat. Törökország és Szaúd-Arábia ellenzéki csoportokat támogatnak, Ankara saját csapatokkal is beavatkozott a konfliktusba.