Nemi erőszak esetén riasztaná a rendőrséget az új találmány

Fotó: Dreamtimes

-

Egy ruhára felragasztható matrica Bluetoothon keresztül kapcsolódna a telefonhoz, baj esetén pedig szirénázna és hívná a rendőrséget.


Új technológián dolgoznak az MIT-n a nemi erőszakos esetek megelőzése érdekében. Manisa Mohan azért fejlesztette ki az Intrepid nevű matricát, hogy ha valaki erőszakosan eltávolítja a ruhadarabot, amire felragasztották, kapcsolatba lépjen az okostelefonnal, és elijessze a támadót.


Az Intrepid két módban működik. Van egy aktív mód, ami akkor hasznos, ha az áldozat nem tud szembeszállni a támadóval, például öntudatlanság vagy gyerekek esetében, és van egy passzív verzió, amelyet a használó ki-be kapcsolhat.
Ha a támadó letépi a ruhát, amin a matrica van, az Intrepid érzékeli a támadást, és kapcsolatba lép Bluetoothon át az áldozat okostelefonjával. A telefon hangosan szirénázni kezd, és értesíti a telefonkönyvben lévő barátait és a rendőrséget. Ez akkor is elijesztheti a támadót, ha az áldozat éppen öntudatlan.
A fejlesztésben több mint háromszáz olyan nő is részt vett, akik átestek már szexuális támadáson. Szerintük az Intrepid viselése nem zavaró annak ellenére sem, hogy nehezen észrevehető helyre kell elhelyezni.

A találmány kérdéses része az okostelefon, hiszen a hirtelen szirénázni kezdő készüléket a támadó könnyen földhöz vághatja, vagy kiveheti az akkumulátorát. Bár ezzel ellehetetleníti a segélykérést, a telefonnal foglalkozó támadótól egyszerűbben el tud menekülni a bántalmazott.
Az Intrepid áráról és piacra kerülésének idejéről egyelőre nincs információ.