Nemhogy repülőt, autót sem vezethetett volna Andreas Lubitz

Fotó: MTI/MTVA / Yoan Valat

-

A depresszióra és szorongásra felírt gyógyszerek mellékhatásai mellett tényleg életveszélyesnek tűnt az, hogy Andreas Lubitz felvette a munkát a Germanwingsnél.


Andreas Lubitz olyan erős szorongás és depresszió elleni gyógyszereket szedhetett, amelyek az orvosok figyelmeztetése szerint hajlamossá teszi a pácienseket az öngyilkosságra. A Bild azt írja, hogy a 27 éves pilótának néhány héttel az előtt írtak fel gyógyszert a depressziójára és a pánikrohamaira, hogy az Alpoknak vezette a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatát. A lap szerint a felírt gyógyszerek között volt a Lorazepam is, amely annyira erős, hogy a betegeknek még azt sem javasolják, hogy autót vezessenek, nemhogy repülőt. A gyógyszer lehetséges mellékhatásai között szerepelhet szorongás, nyugtalanság, ingerlékenység, ellenséges érzelem, agresszió, düh, alvászavarok, nem létező dolgok látása vagy hallása. A Bild szerint ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy Lubitz rendszeresen szedte-e a gyógyszereket.

Arról számos meg nem erősített értesülés jelent meg, hogy a másodpilóta milyen egészségi állapotban volt a katasztrófa előtti időszakban. A Bild csütörtökön orvosi dokumentumok tanulmányozása alapján tett hatósági megállapításokra hivatkozva azt írta, hogy Andreas Lubitz a saját állítása szerint 2014 végén egy autóbaleset részese volt, és a kinyíló légzsák megsebesítette. Azóta pszichés és látási panaszai voltak.

A lezuhant gép másodpilótája számos orvosi vizsgálaton esett át a balesetet megelőző időszakban, és kezelőinek egyebek között azt mondta, hogy gyakran elsötétül körülötte a világ. Elmondta azt is, hogy mi a foglalkozása, egyes esetekben pedig munkaadóját is megnevezte, de azt elhallgatta, hogy panaszai ellenére dolgozik. Azt mondta, hogy betegállományban van és szeretne újra munkába állni - állítja a Bild.