Németországban vádat emeltek két dzsihádista ellen

-

A két férfi a hatóságok szerint kiképzést kapott az Iszlám Állam egy szíriai táborában, majd harci tapasztalatot is szereztek.


Németországban állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével vádoltak meg csütörtökön két szélsőséges iszlamistát, akik a hatóságok szerint terrorista kiképzésben részesültek az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egy szíriai táborában, harci tapasztalatot szereztek, majd visszatértek Németországba.

A két német-tunéziai kettős állampolgár a szövetségi legfőbb ügyészség szerint 2014 májusában radikális vallási meggyőződésüktől vezetve Törökországon keresztül Szíriába utaztak és csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Több hetes kiképzés után egyikük részt vett az Iszlám Állam fegyvereseinek több műveletében, köztük a szíriai-iraki határ térségében fekvő Bukamal város körüli harcokban, míg a másik vádlott öngyilkos merénylet elkövetésére jelentkezett. Az Iszlám Állam több tagjával az iraki fővárosba, Bagdadba utazott, ahol a merényletet csak azért nem tudta végrehajtani, mert a csoport egy részét letartóztatták – áll a vádhatóság közleményében.

A 26 éves és a 27 éves fiatalember közben igyekezett online csevegőszolgáltatások révén tagokat toborozni az Iszlám Államnak, egyiküknek sikerült is egy személyt rávenni arra, hogy utazzon Szíriába és csatlakozzon a szervezethez.

A vádlottak 2014 augusztusában, illetve szeptemberében tértek vissza Németországba. Novemberi őrizetbe vételük óta vizsgálati fogságban vannak – közölte a legfőbb ügyészség.

A belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, áprilisi adatai szerint eddig legkevesebb 680 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz vagy más terrorszervezethez. Az úgynevezett iszlamista terrorturisták nagyjából harmada már visszatért, közülük mintegy 50 fő nemcsak terrorista kiképzésen esett át, hanem harci tapasztalatokkal is rendelkezhet.