Németországban törvényt sürgetnek a szabad szoptatásról

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / DENNIS M. SABANGAN

-

Az egyik kezdeményezőt három hónapos gyermekével dobták ki egy kávézóból, miközben etetett.


Nők állnak ki még nem létező jogaikért: a publikus helyeken történő szoptatás törvényben rögzítéséért írtak petíciót, a diszkriminációval és a megszégyenítéssel szemben – számolt be az Idependent.

„Kedves Schwesig miniszter asszony, kérjük, hogy a nőknek biztosítsák törvényben, hogy nyilvános tereken is szoptathassák gyermeküket!” – írta kezdeményezésében Johanna Spanke a családi ügyekért felelős miniszternek, eddig 3000 aláírást sikerült összegyűjtenie.

Spanke azt hitte, hogy a szoptatás témája nem számít tabunak Németországban, de személyes tapasztalatai arra vezették, hogy újragondolja a kérdést. Egy berlini kávézóban szoptatta 3 hónapos babáját, mikor a tulaj felszólította őt a távozásra, mondván, hogy amit csinál, az tiltott. Az anya felháborodott az eseten, így a törvényhozáshoz fordulna jogai biztosítása érdekében. Azt szeretné elérni, hogy a kávézók, éttermek, múzeumok stb. területein is nyugodtan és szégyenérzet nélkül etethessék nők gyermeküket.

Igaz, a törvény nem tiltja a köztereken történő szoptatást, elvileg megengedett, viszont a gyakorlatban ez az adott tér tulajdonosától függ. Spanke hozzátette, nem csodálja, hogy ilyen körülmények között a német nőknek nincs kedvük szülni – írja a brit lap.