Németországban összenőtt, ami összetartozik

Fotó: MTI/AP/POOL/REUTERS / Ralph Orlowski

-

25 éve egyesült kelet és nyugat. Németország a menekültek árnyékában ünnepel.


Az utóbbi 25 évben beteljesült Willy Brandt néhai kancellár jóslata, miszerint összenő, ami összetartozik, de a menekültválság miatt most össze kell nőnie olyan dolgoknak is, amelyek eddig nem tartoztak össze - mondta Joachim Gauck német államfő szombaton Frankfurtban a német egység helyreállításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A szövetségi elnök ünnepi beszédében kiemelte, hogy a keletnémetek 1989-es békés forradalma nagy ajándék volt a nyugatnémeteknek, hiszen a német történelemben először sikerült tartós győzelemre vinni a szabadság megszerzéséért vívott küzdelmet.

A nyugatnémetek is nagy ajándékot adtak a keletnémeteknek, jelesül az alaptörvényt, működő demokráciát, független igazságszolgáltatást és a társadalmi igazságosság elve alapján szervezett szociális rendszert.


Joachim Gauck beszédének igen jelentős része a menekültválságról szólt. Az államfő egyebek között hangsúlyozta: "nem öntelten, de azért öntudatosan" az "újonnan érkezettek" tudomására kell hozni, hogy milyen alapértékekre épül a társadalmi rend Németországban


Mauerfall 1989

Morgen feiern wir 25 Jahre #DeutscheEinheit. „Wir Deutschen haben erfahren, dass nichts so bleiben muss, wie es ist. Veränderung zum Guten ist möglich!", sagt die Kanzlerin. Unser Kollege hat im Archiv historisches Filmmaterial gesucht. Bewegende Bilder, wie wir finden. Heute bis zum #Mauerfall – morgen vom 3. Oktober 1990.

Posted by Bundesregierung on 2015. október 2.