Németországban minden ötödik embert fenyeget szegénység

Fotó: MTI/EPA / RADZSAT GUPTA

-

A németországi szegénységi statisztika az uniós átlag alatt van, alig élnek súlyos nélkülözés közepette.


Németországban minden ötödik embert fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint 2015-ben 16,1 millió ember tartozott a szegénység vagy kirekesztettség fenyegetésében élők csoportjába. Ez az arány 2008 óta csaknem változatlan, és a 23,7 százalékos uniós átlag alatt van.

Azokat fenyegeti az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata, akiknek élethelyzetére jellemző az úgynevezett relatív jövedelmi szegénység, vagy a súlyos anyagi nélkülözés, vagy pedig a család alacsony munkaintenzitása. A relatív jövedelmi szegénység azt jelenti, hogy az illető nettó havi jövedelme nem éri el a lakosság egészére jellemző jövedelmi középérték 60 százalékát. Ez 2015-ben Németországban egyszemélyes háztartás esetén 1033 euró volt, kétgyerekes család esetén 2170 euró. Tavaly 13,4 millióan tartoztak ide.


Ez Magyarország 2016-ban


Súlyos anyagi nélkülözés közepette a német lakosság 4,4 százaléka él – ez fele az unós átlagnak. A anyagi nélkülözés dimenzióját kilenc mutató alapján vizsgálják. Valamennyi mutató egy-egy helyzetet ír le, például: nem jut legalább kétnaponta meleg ételhez, nem tud fedezni egy váratlanul adódó nagyobb kiadást, nem tudja rendszeresen fizetni a számláit, nem tudja rendesen fűteni a lakását. A súlyos anyagi nélkülözés közepette élők közé azokat sorolják, akiknek élethelyzetére legkevesebb négy jellemző a kilenc közül.

Magyarországon 2014-ben a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya 28,2 százalék volt a KSH szerint. A legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok a gyermekek és a fiatalkorúak, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma származásúak. 2014-ben az éves szegénységi küszöb 844 ezer forint volt, a teljes népesség 14,9 százaléka, azaz 1,45 millió fő élt ennél kevesebb jövedelemből éves szinten. A népesség 19,4 százalékát, 1,88 millió főt érintett a súlyos anyagi depriváció, és a teljes népesség 7,1 százaléka, 690 ezren éltek nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban.