Németországban letartóztatták az Al Jazeera egyik újságíróját

-

A háttérben Katar és Egyiptom megromlott kapcsolata állhat.


Az Al Jazeera arab tévétársaság jelentette be, hogy egyiptomi kérésre Németországban letartóztatták az egyik újságírójukat, Ahmed Mansourt. A férfi, aki a csatorna arab nyelvű szolgáltatásánál dolgozik, Berlinben próbált felszállni a Katarba repülő járatra, mikor őrizetbe vették.


A német rendőrség az eset után annyit közölt, hogy Mansour ellen korábban nemzetközi körözést adott ki Egyiptom.

Egy kairói bíróság Mansourt távollétében 15 év börtönbüntetésre ítélte, mert bűnösnek találta kínzás vádjában. Az Al Jazeera szerint a brit-egyiptomi kettős állampolgárságú munkatársuk ellen felhozott vád abszurd és és hamis. Szerintük ráadásul a nemzetközi rendőri szervezet, az Interpol korábban elutasította az egyiptomi elfogatóparancsot, mivel az nem felelt meg a szabályoknak.

Mansour közben folyamatosan twittel, és videókat rak ki Facebook-oldalára arab nyelven. Ezekben elmondta, hogy jelenleg egy német vizsgálóbíróra vár, aki dönthet az ügyében. Szerinte ügye csak egy „félreértés”, és reméli, hogy minél előbb szabadlábon lehet.


Az elég nevetséges, hogy egy olyan országban mint Németország, érvényesítik és támogatják egy olyan diktatórikus rendszer kérelmét, mint Egyiptom.

Katar és Egyiptom között azért romlott meg a viszony, mert Katar támogatja az Egyiptomban betiltott szervezetet, a Muszlim Testvériséget. 2013-ban az Al Jazeera három újságíróját – köztük az ausztrál Peter Greste-et – azért tartóztatták le Egyiptomban, mert azok szerintük támogatták a Muszlim Testvériséget. Greste csak egy évvel később hagyhatta el Egyiptomot. Két társát, a kanadai Mohamed Fahmyt és az egyiptomi Baher Mohamedet februárban bocsátották szabadon, miután megismételték ellenük az eljárást.


Az egyiptomi elnök, Abdul Fattah el-Sziszi egyébként ebben a hónapban tett látogatást a német kancellárnál, Angela Merkelnél.