Németországban is meghallották a bevándorlásról beszélő Orbánt

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

A ZDF német országos közszolgálati televízió Heute Show című szatirikus politikai magazinműsora és a Der Spiegel című hírmagazin a menedékkérők ellátása körüli uniós vitákkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.


A Der Spiegel a szombaton megjelent számában az uniós tagállamokban elindított – állampapír-vásárlásért cserébe legális tartózkodást biztosító – befektetési letelepedési programokról közölt összeállítást Az arany híd címmel. A szerző kiemelte: a magyar programot azzal népszerűsítik, hogy annak révén be lehet lépni a német munkaerőpiacra.

A német belügyminisztérium álláspontja szerint viszont ez nincs így, és Berlint azért is „bosszantja” az ügy, mert Orbán Viktor kormánya „a bevándorlási politika másik oldalán szélsőséges keménységet demonstrál”. A cikk szerzője hozzátette: a magyar miniszterelnök „fokozni akarja a harcot a »gazdasági menekültek« ellen”, és „a menekülést Európába »kedélyes délutáni szórakozásként« gúnyolta”.

A Heute Show pénteki adásában Oliver Welke műsorvezető az EU-ba irányuló menekülthullámról szóló összeállításban kemény szavakkal bírálta Orbán Viktort, és úgy vélekedett, hogy a kormányfő kedélyes délutáni szórakozásnak nevezte a Földközi-tengeren számtalan halálos áldozattal járó tömeges menekülést.

Orbán Viktor a ZDF műsorában és a Der Spiegelben egyaránt idézett, múlt pénteki rádióinterjúban az illegális határátlépés ügyében ezt mondta: „az illegális határátlépés nem bocsánatos bűn, nem kedélyes délutáni szórakozás, hanem egy adott állam egyik legfontosabb szabályának megsértése”, ezért az elkövetőket őrizetbe kell venni, és utána le kell folytatni ellenük az eljárásokat.