Németország nem hagyja magát

Fotó: NurPhoto / Wassilios Aswestopoulos

-

Az új terrorellenes terv szerint az Iszlám Állam oldalán harcoló kettős állampolgárok elveszítik német állampolgárságukat.


„Javaslom, hogy azok a német állampolgárok, akik külföldön a fegyveres terroristák csapataiban harcolnak, ha más állampolgársággal is rendelkeznek – csakis akkor –, veszítsék el a német állampolgárságukat” – mondta Thomas de Maizière német belügyminiszter, írja a BBC.

A terv szerint felgyorsítanák a külföldi származású bűnözők kitoloncolását, és különös figyelmet fordítanának azokra, akik hamis útlevéllel érkeztek az országba. Megerősítenék a rendőri erőket a határokon 15 ezer új rendőrrel. A rendőri fegyverek és egyéb eszközök fejlesztése és a felügyeleti hatáskör kiszélesítése is a terv része. A hatásköri felügyelet úgy bővülne, hogy több videokamerát szerelnének fel a városokban, és a speciális kibernetikai rendszer lehetővé tenné, hogy a gyerekkorúakat is megfigyelhessék.

Németországban a lakosság 52 százaléka elégedetlen Angela Merkel kancellár menekültpolitikai irányvonalával – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés az MTI jelentése szerint.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer című kutatássorozatának új adatait ismertető közleményében kiemelte, hogy a menekültpolitikában Angela Merkel és a kancellárt a szövetségi kormány menekültpolitikai tevékenysége miatt bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer álláspontja is megosztja a lakosságot.


Az új számítógépes rendszer szélesebb körű megfigyelésre adna lehetőséget


„A javaslataim a nagyobb biztonság gyors bevezetését eredményeznék, de egyéb szempontokat is meg kell vitatniuk a pártoknak, ugyanis szükség van egy működőképes konszenzusra a koalíción belül” – mondta a kereszténydemokrata Thomas de Maizière, aki az elmúlt hónapban egész Németországot megrázó, Würzburgban és Ansbachban elkövetett iszlamista támadások miatt sürgeti a pártok megállapodását.

A korábbi felvetés ellenére a burka vagy csador nyilvános viseletét mégsem tiltanák be a kereszténydemokraták, valamint az orvosi titoktatás is maradna a régiben, nem csökkentenék a titoktartásra vonatkozó szabályokat.

Bizonyos európai országokban már tilos a burka viselete, például Franciaországban, Belgiumban vagy Olaszország egyes városaiban. De az arc eltakarása a futballstadionokban Németországban is törvénybe ütközik.


A biztonsági kérdés heves politikai problémává fajult a jövő évi és az azt megelőző regionális választások miatt.

A balközép Szociáldemokrata Párt, amely a kereszténydemokraták koalíciós partnere, határozottan ellenez a kettős állampolgársággal kapcsolatos bármilyen tiltást. A zöld pártok is ellenzik az ötletet, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoló kettős állampolgárok elveszítsék német állampolgárságukat.


Betiltották a burkini viselését a cannes-i tengerparton

Nem csak a a Német Szövetségi Belügyminisztérium terrorellenes csomagjában volt szó az egész testet elfedő ruházat betiltásáról. A franciaországi Cannes-ban betiltották a burkini, az egész testet elfedő fürdőruha viseletét a tengerparton.

A szabályzatban arra hivatkoznak, hogy „a vallási hovatartozással feltűnően kérkedő strandviselet” megzavarhatja a közrendet a terrorista támadások elleni védekezésben.

Thierry Migoule, a város önkormányzati szolgáltatásainak vezetője azt mondta, hogy nem vallási jelképek betiltásáról van szó, de a strandon „kirívó” ruházat a velünk háborúban álló terrorista mozgalmakra utal.

Franciaországban legutóbb Nizzában történt terrorista támadás: egy tunéziai férfi nyolcvannégy embert gázolt halálra a francia nemzeti ünnepen.