Németország liberalizmusába már nem fér bele a muszlim nők öltözködése

Fotó: AFP / MARCO LONGARI / AFP / MARCO LONGARI

-

A német politikai elit fut a közvélemény után, miközben az akut problémaként kezelt muzulmán női viseletről már régóta nem született egyértelmű álláspont.


Németország lehet a következő ország, ahol betiltják a nők arcát eltakaró viseletet írja a CNN. Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU-ban már többször sürgették, hogy az arcot vagy az egész testet fedő muzulmán női öltözékek nyilvános viselését tiltsák be. A párt 2014-es kongresszusán hosszú vita után végül mégsem döntöttek arról, hogy mi legyen a hivatalos álláspont.


Németországban már többször is felmerült a kormánykoalíció részéről, hogy betiltják a tradicionális viseleteket, azonban eddig egyszer sem hoztak döntést erről.


Az iszlám többféle női viseletet is megkülönböztet


A kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség hét tartományi belügyminisztere is sürgette, hogy az egész országban tiltsák be az öltözék nyilvános viselését. Ezt azonban a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maizière alkotmányossági aggályokra hivatkozva elutasította, egészen mostanáig.

A német belügyminiszter nemrég már másképpen fogalmazott. Azt mondta, hogy az arceltakarást be kell tiltani minden olyan helyen, ahol a személyazonosságot igazolni kell, például hivatalos ügyintézés esetében vagy iskoláknál, óvodáknál, hivataloknál egyébként is, az arceltakarás szerinte nem fér bele a német társadalmi normába. A belügyminiszter azt is hozzáfűzte, hogy szigorúan fel fognak lépni a gyermekházasság ellen is, szigorításának lehetőségét már vizsgálja az igazságügyi miniszter.

Frank Henkel, Berlin belügyi szenátora szerint sem illik bele az arc teljes eltakarása a németek szabad és toleráns társadalmába, illetve a nőkről alkotott elképzelésükbe sem.

Angela Merkel nemrég szintén bírálta a konzervatív viseletet:


Szerintem egy magát teljesen elfedő nőnek szinte semmi esélye az integrációra Németországban

mondta a kancellár. Azonban az öltözék viselésének korlátozása „politikai és jogi mérlegelés kérdése” – tette hozzá Merkel, kiemelve, hogy az ügyben teljes mértékben támogatja Thomas de Maizière-t.


Hiába a nagy üzleti lehetőség, a burkini viselését is egyre többen támadják


A németországi Brandenburg tartományban egy fürdőző családot távozásra kényszerítettek a muzulmán női fürdőruha, a burkini viselése miatt. A település polgármestere, Anke Hirschmann azt mondta, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, ezért tolerálni kellene a muzulmán anya és lánya viseletét. De azt is mondta, hogy az éremnek két oldala van – utalva a többség értékrendjére, mivel őket zavarhatta a teljesen eltakart test a strandon.

Németország mellet Franciaországban is több konfliktust okozott a női muzulmán viselet: múlt héten Cannes-ban, majd napokkal később a közeli Villeneuve-Loubet-ban és a korzikai Siscóban is kitiltották a strandokról a burkinit. Korzikán tettlegességig fajult egy konfliktus a hétvégén, ami később a burkini tiltását vonta maga után. Az összetűzés azért alakult ki, mert egy muszlim családfő rossz néven vette, hogy lefényképezték egyik strandoló női hozzátartozóját.

Ezt a ruhaviseletet már tiltani akarják a Doveri-szoros közelében fekvő Le Touquet-ban is. Cannes polgármestere, David Lisnard szerint „az iszlamista szélsőségesség jelképe” a burkini, Villeneuve-Loubet elöljárója pedig közegészségügyi okokra hivatkozva akarja a viselet betiltását.


Emberi jogok kontra vallás

Az Emberi Jogok Európai Bírósága már több döntésével is a francia tiltások mellé állt, amik többek között korlátozzák a muzulmán viseletet is.

Franciaországban 2004-ben fogadták el azt a törvényt ami betiltotta minden vallási öltözet és jelkép viselését az iskolákban. A tilalom nemcsak a muzulmán fejkendőre, hanem a zsidó fejfedőre és a keresztek viselésére is kiterjedt.

A strasbourgi bíróság szerint nem sértette az arányosság elvét az a normandiai iskola, amely kizárta az akkori tanulóit, miután – vallási okból – nem vették le a fejkendőt, inkább nem vettek részt a testnevelésórán. A határozat szerint az iskolásoknak sem a szabad véleménynyilvánításhoz, sem a vallás szabad gyakorlásához fűződő joga nem sérült. Ezután a diákok távoktatásban fejezték be a tanulmányaikat.

2011-ben pedig azt a törvényt fogadták el, ami tiltja, hogy nyilvánosan bárki eltakarja az arcát Franciaországban. 2014-ben ismét a strasbourgi bírósághoz fordult akkor egy 24 éves muszlim nő is, aki szerint a francia „burkatörvény” sértette a meggyőződését, hiszen nem családi nyomásra, hanem vallási meggyőződésből takarja el az arcát.

A bíróság határozatában viszont kimondta, hogy a társadalmi együttélés feltételeinek megőrzése legitim cél a francia hatóságok részéről. A francia kormány szerint a törvény nem vallásellenes, hiszen nyilvános helyen semmivel sem szabad eltakarni az arcot, így a bukósisak vagy álarc viselése is tilos.