Németország letiltaná a Facebookról a menekültellenes bejegyzéseket

Fotó: Sean MacEntee (CC-BY 2.0) / Sean MacEntee (CC-BY 2.0)

-

Heiko Maas igazságügyi miniszter ugyanazt tenné az idegengyűlölő posztokkal, mint a meztelen képekkel.


Németország arra kéri a Facebookot, hogy távolítsa el „az idegengyűlölő és rasszista” menekültellenes bejegyzéseket mind a webes felületükről, mind a telefonos applikációjukból – írta a Telegraph.


Heiko Maas igazságügyi miniszter egy levelet juttatott el a közösségi oldalnak, miszerint sürgősen vizsgálja felül a gyűlöletbeszédről szóló irányelveit.


Bizonyos testrészekről készült képeket automatikusan törölnek erkölcsi aggályok miatt, de a rasszista és idegengyűlölő kijelentésekkel nem teszik ezt

– írta Maas. A miniszter levele azért is aktuális, mert Németországban több erőszakba torkoló menekültellenes tüntetést is tartottak, amelyben több mint 30 rendőr megsérült, menekültekre dobáltak köveket, és több befogadóállomást is megpróbáltak felgyújtani. Maas azt is írta, azután döntött a levél elküldése mellett, hogy sok német Facebook-felhasználó is jelezte nekik, a xenofób bejegyzéseket még akkor sem törlik, ha azokat jelentik az oldalnak.


A levélben arról is szó van, hogy a cég egyik vezetőjét szeptember 14-ére várják a minisztériumba.

A Facebook gyorsan reagált a levélre, beleegyeztek a tárgyalásokba, és kiadtak egy közleményt, amelyben elítélik az idegengyűlölő hozzászólásokat:


A Facebook nem a rasszizmus helye... Az ilyen tartalom egyértelműen megsérti a szabályainkat, és arra ösztökéljük a felhasználóinkat, hogy ne használják gyűlöletbeszéd terjesztésére az oldalunkat.

A német autógyártó Porsche a múlt hónapban kirúgott egy ausztriai irodájukban dolgozó gyakornokot, miután az illető idegengyűlölő bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán.