Azonnali határellenőrzésről és vonatstopról döntött Németország

Fotó: MTI/EPA/APA / Barbara Gindl

-

Vasárnap délután 5-től hétfő reggelig felfüggesztették az Ausztria és Németország közti vonatközlekedést. Már vasárnap megkezdődött az ellenőrzés a német–osztrák határon, jelentette be vasárnap késő délutáni sajtótájékoztatóján Thomas de Maizière német belügyminiszter.


A vonatközlekedés felfüggesztését először az osztrák ÖBB vasúttársaság erősítette meg az APA hírügynökség kérésére. Az intézkedés, amely csak az Ausztria felől érkező vonatokat érinti, egyelőre hétfő reggel 7-ig érvényes, további lépésekről még nincs döntés – írja mind az APA mind a Die Presse hírügynökség. Az APA szerint 1800 menekült ül a Németország felé tartó Railjeteken.

Ezzel párhuzamosan már vasárnap megkezdődött a határellenőrzés a két ország között, jelentette be sajtótájékoztatón a német belügyminiszter, aki szerint érvényt kell szerezni a dublini megállapodásnak, vagyis a menekülőket abban az országban kell regisztrálni, ahol először belépnek az Európai Unióba.

Az utazók arra számíthatnak, hogy a határon elkérik az útlevelüket, illetve a személyi igazolványukat.

Bajorország kérésére 2100 rendőr érkezik a határra – értesült a Bild.

Az ellenőrzést később esetleg kiterjesztenék a német–lengyel és a német–cseh határszakaszokra is. Csehország viszont megerősíti az osztrák–cseh határ ellenőrzését a menekültválság miatt , közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, aki szerint a szigorúság mértéke attól függ, mekkora menekülttömeg akar majd átjutni a határon.


A tagállamoknak nemcsak regisztrálni kell, hanem el is kell bírálniuk a kérelmeket

Ezt mondta Thomas de Maizière német belügyminiszter, és természetesen a kérelem elbírálásáig el is kell látniuk a menedékkérőket. A miniszter szerint a menedékkérőknek is meg kell érteniük, hogy nem választhatják meg szabadon az úticéljukat.


Nem szabad visszaélni azzal a nagyfokú segítőkészséggel, amit Németország az elmúlt hetekben tanúsított, mondta a belügyminiszter, aki szerint azt a jelzést küldik Európa felé, hogy Németország komolyan veszi a humanitárius kötelezettségeket, de a menekültáradattal kapcsolatos problémákat Európának közösen kell megoldania.

Ausztriával egyébként konzultáltak az intézkedések bevezetése előtt, mondta de Maizière, aki egyébként már a héten sürgette a menekültek befogadásának lassítását.


Ausztriának gyorsabban kellett lépnie, mint gondolta

Az osztrák kormány rendkívüli ülést tartott az aktuális menekülthelyzetről Werner Faymann kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, Sebastian Kurz külügy- , Johanna Mikl-Leitner belügy-, és Gerald Klug védelmi miniszter részvételével.

A válságülés után az alkancellár azt jelentette be, hogy Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését. Werner Faymann kancellár pedig azt mondta, hogy nem vezetnek be az oszták-magyar határon kiegészítő ellenőrzést, maradnak az eddigi, szúrópróbaszerű vizsgálatok.

Az osztrák kancellár szóvivője vasárnap, még a német intézkedések bevezetése előtt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy sosem került szóba Németországgal a szigorú határellenőrzés, csak a normál szabályok állnak vissza lépésről-lépésre. Erről a Die Presse hírügynökség számolt be, amely szerint Ausztriának komoly gondot fog okozni az érkező menekültek regisztrációja.
A német és az osztrák kancellár, az osztrák alkancellár, valamint a két ország belügyminiszterei kedden találkoznak, hogy megvitassák a részleteket.

A német intézkedés nem okozott nagy meglepetést, számítottak rá, nyilatkozta az ORF televíziónak az osztrák menekültügyi koordinátor vasárnap este. Azt mondta: Ausztria felkészült, még tud fogadni menekülteket, és eredetileg is arra készültek, hogy esetleg több napig maradnak majd.


Az Európai Bizottság szerint a német szigorítás rendben van

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon - közölte vasárnap este az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.


Németország elérte a kapacitásának felső határát

Vasárnap délután már arról szóltak a hírek, hogy kezd megtelni Németország. Az ország elérte kapacitásának felső határát, nyilatkozta vasárnap a német közlekedési minszter.

Münchenbe szombat reggel és vasárnap délután között 16 000 ember érkezett Magyarország, illetve Ausztria felől, a város már az olimpiai stadion ideiglenes befogadó-álomássá alakítását tervezte. Bajorországba az elmúlt két hétben 63 000 menekült érkezett. Erről itt olvashat részletesen.

A német szövetségi kormány korábban úgy döntött, szétosztja a tartományok között az országba érkezett menekülteket. Számos tartomány hevesen ellenezte a lépést, kifogásolták, hogy korábban nem egyeztettek velük róla.

Mivel Magyarországon keddtől szigorodnak a szabályok, Szerbiából a héten felgyorsult a menekültek áramlása, az ország a héten buszokkal szállította őket a határig.