Németország is beveti a plakátkampányt a menekültek eltántorítására

-

Lázár János miniszter hónapokkal ezelőtt jelentette be, a migrációs tranzitországokban is indít plakátkampányt a kormány, hogy figyelmeztesse a menekülni szándékozókat a jogszabályváltozásra és a határzárra. A németek most Afganisztánban próbálkoznak.


A Russia Today írt arról, a német kampány vasárnap kezdődött az afgán fővárosban. Számos hirdetőtáblán jelent meg olyan plakát, amelyen az Afganisztánban használt dari, illetve pastu nyelven ez szerepel: El akarja hagyni Afganisztánt? Biztos ebben?

A plakátokon internetes linkeket tüntettek fel, amelyek a kabuli német nagykövetség Németország Afganisztánban, valamint Ne higgyen a Németországgal kapcsolatos mendemondáknak! című oldalaira vezetnek.

Az egyik oldalon az áll: „Ne higgyen a mendemondáknak és az embercsempészek terjesztette hamis információknak arról, hogy egyszerű eljutni Németországba, és hogy ott az élet nem fáradságos!” „Ne kockáztassa az életét azzal, hogy Európába próbál menekülni! Az embercsempészek bűnözők, akiket egyedül a pénz érdekel. Ők nem mondják el az igazat, és nem tőrödnek az emberek életével” – írják.

A kampány célja cáfolni azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a menekülteket pénzadományokkal, lakhatási engedélyekkel és a kormány által biztosított munkahelyekkel fogadják. Szó van benne az Európába tartó út kockázatairól, a megtörtént tragédiákról.

Az ENSZ október végén nyilvánosságra hozott adatai szerint a Földközi-tengeren az Európába tartó úton az idén addig 3440 ember halt meg vagy tűnt el. A görögországi Leszbosz szigetén pedig, amely a menekültáradat egyik kapujává vált, már kezd betelni a halálos áldozatok számára kijelölt temető.

Németország a menekültek elbátortalanítására indított kampányával Magyarország és Dánia nyomdokain jár – állapította meg a Russia Today. Ez utóbbi két ország libanoni lapokban elhelyezett fizetett hirdetésekben próbálta meg eltéríteni az embereket attól, hogy Európába menjenek. A közel-keleti országban mintegy egymillió szíriai menekült tartózkodik.