Németh Krisztián Kansasból Katarba szerződött

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Németh Krisztián egy szezon után elhagyta az MLS-t, és a hétszeres katari bajnok, al Garafa játékosaként folytatja pályafutását.


A hírről a Sporting Kansas City hivatalos oldala számolt be órákkal azt követően, hogy több amerikai lap, illetve kansasi szurkolói portál is arról írt, hogy a magyar válogatott csatár elhagyja az észak-amerikai profi bajnokságban (MLS) szereplő klubot.

Németh nem vett részt csapata idei első nyilvános edzésén, aminek rendszerint vagy sérülés, vagy az adott játékos távozása szokott a hátterében állni. Nem sokkal később Németh csapattársa, Dom Dwyer már el is köszönt a magyar támadótól a Twitteren, ezt a bejegyzést azonban nem sokkal később törölte.


Németh és Dzsudzsák is nagyon készül az Eb-re


A hivatalos bejelentést végül a csapat tette meg, Vermes Péter vezetőedző pedig sajnálatát fejezte ki, hogy elveszíti egy leggólerősebb játékosát.

"Minden jót kívánunk Krisztiánnak és köszönjük a klubért tett erőfeszítéseit. Ő egy igazán tehetséges játékos, aki rengeteget fejlődött tavaly, és, akinek segítségével elhódítottuk a US Open Cup-ot" - mondta Vermes.

Németh így egyetlen idényt töltött Kansasban és az MLS-ben, azonban remek játékával letette a névjegyét a tengerentúlon. A bajnokság alapszakaszában 10 gólt lőtt és hat gólpasszt adott, öt találattal társgólkirály lett a kupában (US Open Cup), ahol a döntőben is betalált, és a bajnoki rájátszásban is rúgott egy gólt, igaz, az kevés volt a győzelemhez a később bajnok, Portland Timbers ellen. A portlandieknek az alapszakaszban rúgott gólját a bajnokság legszebb találatának választották a szurkolók.


Az év gólja az MLS-ben


Németh új csapata, az al Garafa hétszeres katari bajnok, legutóbb 2010-ben végzett az élen. Az előző bajnoki kiírásban a hetedik helyen végzett, a 2015-2016-os idényben pedig 16 forduló után a nyolcadik helyen áll a 14 csapatos katari élvonalban. A klubnak most nincsenek európai vagy dél-amerikai sztárjai, de az elmúlt években olyan játékosok viselték a csapat mezét, mint Djibril Cissé, Juninho Pernambucano, Lisandro López Sonny Anderson, vagy Zé Roberto.

Az amerikai források egyértelműen a magyar válogatott Eb-szereplését látják Németh átigazolásának hátterében: Katarból sokkal könnyebben tud csatlakozni a válogatott összetartásaihoz, mint Kansas Cityből. Amerikai hírek szerint a katariak hárommillió dollárt fizettek Némethért, aminek kétharmada illeti meg a Sportingot, azonban a szerződésben van egy olyan kitétel, hogy a csatár továbbértékesítése esetén részesedést kap az SKC - ők pedig úgy kalkulálnak, hogy egy jó Eb-szereplés után a közel-keleti csapat busás haszonnal adhat túl a magyar csatáron, amivel ők is jól járnak majd.