Németh Krisztián a Liverpool miatt nem ment hamarabb az USA-ba

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A Sporting Kansas City csatárát már akkor kiszúrta a magyar származású Peter Vermes, amikor Németh még csak 17 éves volt.


Németh Krisztiánról, a Sporting Kansas City egykori magyar válogatott támadójáról írt méltató cikket a Blikk. A játékos decemberben szerződött az észak-amerikai profi labdarúgóligába (MLS), ahol csapata egyik legjobb játékosa lett – írja a lap, amelynek nyilatkozva Németh kijelentette: „A párommal éltünk már Angliában, Görögországban és Hollandiában, de azért az Egyesült Államok sokkal másabb, mint Európa. Talán a hatalmas távolságokat kell szokni még, ám remekül érezzük magunkat.” Hozzátette: a napokban bútorszereléssel töltötte szabadidejét.


Az ifjúsági-vb-bronzérmes Németh a felkészülési meccseken öt gólt szerzett, azóta négy bajnokin szerepelt, ezeken egy győztes találata is volt a Philadelphia ellen megnyert 3-2-es meccsen. Ez volt a franchise ezredik gólja. „Nagyszerű egyesülethez kerültem, minden adott a fejlődésemhez. A stadionban sok a szurkoló, fantasztikus a hangulat a meccseinken” – mondta Németh. Hozzátette:


Az is remek, hogy olyan világbajnok zsenik ellen léphetek pályára, mint a brazil Kaká vagy a spanyol David Villa, de számomra nem ez a legfontosabb, hanem hogy a csapatom erős.

De hogy kerül egy magyar az USA-ba? A Sporting Kansasnél magyar származású, egykor Győrben is focizó vezetőedző dolgozik, Peter Vermes. Segítője pedig nem más, mint egykori győri csapattársa, Urbányi István. A korábbi MTK-csatárnak nagy szerepe volt abban, hogy a szintén ex-MTK-s Németh Kansas Cityben kötött ki. Vermes elmondta:


Tizenhét éves volt Krisz­tián, amikor először láttam játszani. Azonnal megfogott, a Liverpool ajánlatával azonban nem versenyezhettünk. Megtudtam, hogy távozni akar, ezért megkértem Urbányit, beszéljen vele. Aztán felgyorsultak az események, és végül átigazoltuk. Nagy reményeket fűzök hozzá, jó labdarúgónak tartom.

Urbányinak is volt véleménye Németh Krisztiánról:


Krisztián a hagyományos magyar foci képviselője, gyors, technikás és okos, érzi, mikor kerülhet gólhelyzetbe. A grundon elsajátított vagány stílus jellemző rá, bármikor képes betalálni a kapuba, valóban erősítés a Kansasnek.

A klub U18-as csapatában is van magyar, Sallói Dániel, aki ilyen gólokra képes:

Zseniális Sallói-gól a Sporting Kansas U18-as csapatában! A magyar utánpótlás-válogatott Sallói Dániel ezúttal az FC Dallas fiataljai ellen talált be egy fantasztikus esernyőcsel után. Ezt a találatot nem érdemes kihagyni, nézzétek meg!A magyar csatárnak ez volt a 12. gólja a szezonban, amivel vezeti a házi góllövőlistát. A meccs vége 2-2 lett.

Posted by Jenkifoci on Saturday, April 18, 2015