Németh: A hatóságok felkészültek az ülősztrájkoló Gulyás Mártonra

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után a politikusok elmondhatták, szerintük mi volt a legfontosabb téma. Eltérően látták.


Azeri ügyekről, terroristákhoz köthető hamis szír útlevelekről, az állítólagosan őszre tervezett utcai zavargásokról is tájékozódott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a bizottsági ülés után nyilatkozva azt mondta: botrányos ügyekről tárgyaltak a testület tanácskozásán. Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, nem adott választ Magyarország nemzetbiztonságát érintő kérdésekben. Molnár szerint a titkosszolgálatok, rendvédelmi szervek semmilyen konkrét információval nem rendelkeznek a Rogán és más kormánytagok által emlegetett utcai zavargásokról.

A szocialista politikus azt mondta: mivel a magyar kormány az ország nemzetbiztonsága, jövője szempontjából fontos kérdésben nem adott választ, ezért a választásokig ügyvezető kormányként tekint a kormányra. Az ellenzéki politikus egyúttal azt mondta, hogy a jogállamnak része a tüntetés, utcai megmozdulás is.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke szerint az ülés legfontosabb témája az Európa és Magyarország biztonságát érintő, illegális bevándorlással összekapcsolható bűncselekményhullám és terrorizmus volt. A fideszes politikus szerint Papp Károly országos rendőrfőkapitány megerősítette a sajtókban megjelent 11 ezer hamis szír útlevél ügyét. A korábbi 9 ezren felül, további 11 ezer hamis útlevél került fel a schengeni listára, így "óriási kockázatot" kell kiszűrniük a határőrizeti szerveknek – mondta.

Németh szerint a magyar titkosszolgálatok úgy látják: komoly kockázatot jelentenek azok a külföldről pénzelt szervezetek, emberek, akik aktívan, és "kimondottan részt kívánnak venni Magyarország belső rendjének szétzilálásában". A kormánypárti politikus példaként emelte ki Schilling Árpádot és Gulyás Mártont, akik a sajtónak nyilatkozva is beszélnek arról, hogyha nem úgy lesz, ahogy ők szeretnék, akkor akár az utcára vonulva, akár ülősztrájkkal szereznek érvényt akaratuknak. A magyarországi hatóságok, szolgálatok viszont erre felkészültek – mondta Németh.

Az úgynevezett azeri ügyben az örmény nemzetiségi szószóló is részt vett a bizottság ülésén. A kormánypárti politikus szerint a szószóló is világossá tette, hogy a sajtóhírekben megjelent számláknak, offshore-ügyeknek – melyekről még a szolgálatok is információkat gyűjtenek, s a tervek szerint a két hét múlva tervezett bizottsági ülésen adnak tájékoztatást –, és a korábbi kiadatási ügynek nincs köze egymáshoz. Ezek miatt sem támogatták azt a felvetést, hogy a kérdésben vizsgálóbizottság alakuljon – mondta a kormánypárti politikus.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja azt mondta: számára úgy tűnik, mintha Németh más ülésen vett volna részt. Jelenleg ugyanis az azeri ügyekkel kapcsolatban még a vizsgálatok elején tartanak a szervek, ezért nem is zárhatók ki az összefüggések. A jobbikos politikus szerint semmilyen konkrét információ nincs arról, hogy bárki tervezne az ország területén Magyarország alkotmányos rendjét megzavaró akciót. Ezzel kapcsolatban a politikus szerint riogatás zajlik.

A jobbikos politikus a hamis szír útlevelekről azt mondta: nem kijelenthető, hogy Magyarországon nem lehettek, lehetnek olyan emberek, akik hamis szír útlevelekkel rendelkeztek.

Szél Bernadett (LMP) szerint a választásokhoz közeledve egyre inkább kampányfórumként kezelik a bizottságot a politikusok. Szél azt mondta: kormányra kerülve az LMP első intézkedései között fogja paritásossá tenni a nemzetbiztonsági bizottságot.

Az LMP-s politikus szerint az, "hogy Rogán Antal fél megjelenni a bizottság előtt, azt jelenti, hogy félnivalója van", és "titkolózni akar". Szél szerint felháborító, hogy a miniszter "nem mer választ adni", az egyre több hozzá kapcsolódó ügyben, mint például a letelepedési kötvények, a csepeli fórum ügye. Elfogadhatatlan, hogy Rogán utcai zavargások előkészítésével vádolta meg az ellenzéket, holott Szél szerint erre semmilyen konkrét bizonyíték nincs. A miniszter írásban megfogja kapni valamennyi kérdését.