Németek döntik be a magyar ipart

-

Látszólag nagyot nőtt, valójában némileg visszaesett az ipari termelés Magyarországon májusban. Az ok - bár a Központi Statisztikai Hivatal még nem szolgál részletes adatokkal - a német hanyatlás.


A KSH csütörtöki gyorsjelentésének első adata látszólag hurráoptimizmusra ad okot: az ipari termelés idén májusban 9,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Ha ebből kivonjuk, hogy most két munkanappal többet dolgoztunk májusban, mint tavaly, már csak 4,2 százalékos a növekmény. 2016 első három hónapját összehasonlítva 2015-tel, már csak 0.3 százalékos emelkedést mérnek. Amennyiben pedig az áprilisi adatokkal vetjük össze a májusiakat, akkor 0,7 százalékos csökkenést láthatunk.

A szakértők a rossz adatot elsősorban a német ipari teljesítmény váratlan, nagy arányú bezuhanásával magyarázzák. Mivel Berlin az első számú gazdasági partnere Magyarországnak, így az ott tapasztalt 1,3 százalékos hanyatlás mindenképp hatással van a hazai szektorra.

Emellett - bár ez a részletes adatok hiányában csak sejthető - az év eleji autóipari termelés-visszafogás, valamint modellváltás továbbra is érezteti hatását.