Német pénzügyminiszter a menekülteknek: "ne csapjátok be magatokat"

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

A politikus szerint nem jöhet mindenki, nem indulhatnak el még többen.


Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint Németországnak jeleznie kell, hogy nem tud korlátlan mértékben befogadni menekülteket. A miniszter az ARD országos közszolgálati televíziónak azt mondta, "szét kell küldenünk a világba azt a világos üzenetet, hogy segítőkészek vagyunk, és ezt már bizonyítottuk is, de a lehetőségeink korlátozottak".

Felidézte, hogy Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már hónapokkal korábban javasolta, hogy az uniós külső határokon illegálisan átlépő menekültek áradatát "európai kontingensek" révén kellene feltartóztatni. Hozzátette, hogy a belügyminiszter javaslata alapján az EU-ba legálisan érkező menekülteket szét kell osztani az uniós tagországok között. Amíg pedig ez a rendszer kiépül, "természetesen azt az üzenetet kell küldenünk azokba az országokba, ahonnan a menekültek elindulnak, hogy ne csapjátok be magatokat, nem jöhet mindenki, nem indulhatnak el még többen!" - mondta Wolfgang Schäuble.

Rámutatott, hogy Szíriában ötmillió úgynevezett belső menekült (hazájában menedéket kereső menekült) él. Amennyiben továbbra is olyan képeket, felvételeket látnak, amilyenek a Görögországból Luxemburgba áttelepített menedékkérők ünnepélyes athéni búcsúztatásán készültek, akkor felmerül bennük a kérdés, hogy "minek is maradnánk (Szíriában), ha ennyire szívesen látnak bennünket" az Európai Unióban, és "ők is idejönnek". Ebben az esetben "még rendezetlenebb lesz a helyzet, ezért világosan jeleznünk kell, hogy közel vagyunk képességeink határához" - mondta a német pénzügyminiszter az ARD Berlin direkt című esti politikai műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy Thomas de Maiziere pénteken felvetette, a szíriaiaknak a jövőben oltalmazotti státust kellene adni, amely csak egy évre szól, és nem jár hozzá családegyesítési lehetőség, majd a javaslatot a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) tiltakozására még aznap elvetették, Wolfgang Schäuble hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja a belügyminiszter kezdeményezését. A nemzetközi jog előírásainak megfelelően minden egyes szíriai menedékkérő ügyét külön meg kell vizsgálni, és ha nem közvetlenül polgárháborús fenyegetés elől menekül az illető, akkor csak oltalmazotti státus jár neki - mondta Wolfgang Schäuble, hozzátéve, hogy a szíriai menedékkérők "nagyon nagy többsége" ebbe a kategóriába tartozik. Esetükben nemcsak lehetséges, hanem a korlátozott kapacitásokra tekintettel feltétlenül szükséges is korlátozni a családegyesítés lehetőségét, és a koalíciós pártoknak sürgősen meg kell állapodniuk erről - húzta alá a konzervatív politikus.