Német pénzügyminiszter: a menekültek támogatása nem lehet korlátlan

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A miniszter szerint csak akkor lehet segíteni a menekülteknek, ha tudomásul vesszük, nem korlátlan a támogatásuk és a beáramlásuk.


A német pénzügyminiszter szerint a menekültek beáramlása és támogatása nem lehet korlátlan, a menekültválság pedig még a gazdasági válságnál és az államadósság-válságnál is pontosabban mutatja, hogy a nagy európai problémákat csak közösen lehet megoldani.

Wolfgang Schäuble Berlinben, a német logisztikai vállalkozások szövetségének konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta: mint az életben mindenre, úgy a menekültek támogatására is érvényes, hogy "természetesen nem lehet korlátlan", és beáramlásuk sem lehet korlátlan, "ha meg akarjuk őrizni képességünket a segítségnyújtásra".

A miniszter védelmébe vette Angela Merkel kancellár szeptember 5-ére virradóra hozott döntését a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről. Ezzel "sokat tettünk Európa tekintélyének megőrzéséért", és „egyszerűen nem igaz", hogy könnyen lehetett volna találni más megoldást. Az viszont a kommunikációban "talán nem vált kellően világossá", hogy kivételes helyzetről, egyszeri esetről van szó - mondta Wolfgang Schäuble.