Német mintára, alapjaiban reformálná meg az utánpótlást Storck

Fotó: MTI / IllyÈs Tibor

-

Az MLSZ megyei képzési központokat hoz létre, ahol egységes edzésterv szerint készítik föl az U12–U14 korosztályú tehetségeket. A megyei szint fölött lesz a regionális, a legjobbak pedig már a szövetségi edzők irányítása alatt készülhetnek Telkiben, hogy a lehető legjobb állapotban léphessenek be az U15-ös válogatott kapuján.


A projekt célja, hogy a megyei szinteken felállított képzési központokban a 12–14 éves korosztály futballistái olyan képzést kapjanak, hogy 15 éves korukban már „megfelelő technikai, taktikai, fizikai készségek birtokában” álljanak az U15-ös válogatott rendelkezésére. Ez a legelső, szövetségi irányítás alatt álló korosztályos válogatott.

Budapesten és Pest megyében két-két, a többi megyében egy-egy tehetségközpont alakul meg, ezekben a sportigazgatóság által kidolgozott, egységes edzésmunkával képzik a régiók legtehetségesebb fiatal focistáit.


Most a német utat fogjuk követni egy darabig


„Az MLSZ új projektjének lényege, hogy német mintára tehetségközpontokat alakítunk ki, melyek feladata az ország legügyesebb 12–14 éves játékosainak megtalálása, képzése lesz – mondta Storck a programról. – Az első feladatunk, hogy átadjuk a központokban dolgozó ötfős stábok tagjainak azt a tudást, amely kulcsfontosságú az eredményes munkához. A megyék részére részletesen kidolgozott edzésprogramot állítottunk össze, a központok így ugyanazon irányelvek szerint képzik a játékosokat, minden helyszínen ugyanazt az edzésmunkát elvégezve és ugyanazokat a követelményeket szem előtt tartva. Szeretnénk egy új, képzett futballgenerációt nevelni. A célunk, hogy már a legfiatalabb válogatott korosztályba minőségi futballisták kerüljenek be, ezért a programban nem a mennyiségi, hanem a minőségi képzésre helyezzük a hangsúlyt.”

Az említett ötfős stábokat két edző, valamint egy-egy kapusedző, erőnléti edző és fizioterapeuta alkotja, az ő felkészítésükkel vette kezdetét a program. Február végén, március elején lesznek az első „válogatók”, ekkor választják ki a szakemberek megyénként azokat a fiatalokat, akik heti egy gyakorlással megkezdhetik a munkát a megyei központok U12, U13 és U14 korosztályú csapataiban.


A nagy válogatottal már összejött a nagy siker


„A kiválasztás során elsősorban a technikai képességeket figyeljük, emellett a koordináció, a játékosok személyisége, gondolkodása, a labdás és a labda nélküli mozgása is fontos szempont. Ügyeltünk arra is, hogy minden központba megfelelő edzők kerüljenek, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal labdarúgókkal foglalkozó edzők egyben jó tanárok is legyenek, akikre felnéznek a játékosok, és akik a pályán maguk is meg tudják mutatni, amit tanítványaiktól kérnek” – tette hozzá Storck.

A szövetség szakmai stábjának tagjai folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a megyei központokban folyó munkát. Május végétől a megyei csapatok számára regionális tornákat is rendeznek, később pedig regionális válogatottakat is kialakítanak. Ezek tagjai már a szövetségi edzők irányításával Telkiben fognak rendszeresen együtt készülni.