Német lapértesülés szerint lesz új görög ajánlat

-

Az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozójára a görögök nem vittek új ajánlatot, ezzel alaposan sokkolták a tárgyalófeleket. A görög kormány a Reutersnek azt mondta, „fejlesztették” múlt heti ajánlatukat, erről tárgyalnak ma és holnap.


A Financial Times délután az eurózóna két vezető tisztségviselőre hivatkozva azt írta, új ajánlat nélkül érkeztek a görögök a létfontosságú tárgyalásra. Egy harmadik tisztségviselő viszont azt mondta, Görögország szerdán ismerteti az új tervet. Ezt erősíti - legalábbis részben - egy német lapértesülés is.

A Handelsblatt úgy tudja, Görögország azt tervezi, hogy új kérelmet nyújt be az euróövezet mentőalapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak. Ezt az euróövezeti pénzügyminiszterek kedd délutáni ülésén jelentette be a görög miniszter - írta a lap egy euróövezeti tisztségviselőre hivatkozva írta. A javaslat még nincs leírva.

Közben a görög kormány a Reutersnek azt mondta, a múlt heti javaslatukat „fejlesztették”, ez kiterjed a gazdasági reformra, az adósságrendezésre és a beruházásokra is. Ezt az ajánlatot ma illetve holnap vitatják meg.

A vasárnapi népszavazáson a görögök elutasították a nemzetközi reformjavaslatokat, ha nincs megoldás, hamarosan nagy baj lehet az országban. Alekszisz Ciprasz vasárnap este azt mondta, fenntartja azt a kérést, hogy az adósságok egy részét engedjék el, valamint a hitel törlesztését is ütemezzék át.

Az eredményt az eurózóna állam és kormányfői is rendkívüli ülésen vitatják meg.