Német külügyminiszter: vagy kvóta, vagy Schengen – lehet választani

Fotó: MTI/AP / Michael Sohn

-

„Ha másként nem megy, jogi úton kell tisztázni az Európai Unióban a menekültválságból fakadó terhek tagállamok közötti elosztásának ügyét” – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy szombati német lapinterjúban.


Frank-Walter Steinmeier a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúban felidézte, hogy több uniós tagország amellett érvelt, hogy a menekültválságban elsőként az EU külső határának jobb védelméről kell gondoskodni. Az Európai Bizottság a héten „jó és ambiciózus” javaslatokat terjesztett elő erről, így „most valamennyi partnerünknek, köztük a tehermegosztás kérdéséhez tartózkodóan viszonyuló” partnereknek is az a felelősségük, hogy gyorsan és következetesen végrehajtsák a menekültválsággal összefüggő közös döntéseket – mondta a német külügyminiszter.


Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha valamely tagállam kormánya nem tartja magát ezekhez a döntésekhez, azt mondta, hogy az EU „jogközösséget” alkot, amelyben „az adott szó számít valamit”, és ha másként nem megy, az ilyen esetekre előírt jogi úton kell „tisztázni a dolgokat”. Ez „nem szép”, de ha nincs más megoldás, így kell lennie, és „Szlovákia így is akarja” – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. Viszont „mindazoknak, akik vonakodnak, tudniuk kell, hogy mi forog kockán: a nyitott határok Európában” – mondta a német diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy „a szolidaritás nem egyirányú utca”.


A német külügyminiszter bekeményített


A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a több témára kiterjedő interjúban a menekültválsággal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU területére érkező menekülthullám „történelmi” nagyságú, így nem lehetett számítani arra, hogy „semmi perc alatt, mágikus kézrátétellel” kezelhetővé válik a helyzet. Nem segít semmi más, csak egy közös, európai uniós megoldás, amelyben mind a 28 tagország részt vesz – mondta.

Vannak azonban, akik „Németországra mutogatnak, és a szemünkre vetik, hogy csakis a »befogadás német kultúrája« (deutsche Willkommenskultur) miatt áramlik Európába másfél millió menekült Szíriából és Irakból”, holott a legtöbben nem önszántukból hagyták el hazájukat és családjukat, hanem az „erőszak és barbárság”, a „háború és halál” elől menekülve – mondta a német külügyminiszter, hozzátéve, hogy „erkölcsi kötelességünk és európai felelősségünk menedéket nyújtani” a rászorulóknak.