Német kormányszóvivő: nem megoldás a menekültek visszautasítása

Fotó: Getty Images / Jeff J Mitchell

-

Steffen Seibert Berlinben bírálta a magyar kormányt, és szolidaritást, együttműködést emlegetett.


A német kormány szóvivője szerint a menekültek visszautasítása a határon nem járul hozzá a menekültválság tartós megoldásához.

Steffen Seibert berlini tájékoztatóján a magyar, a horvát és a szlovén határra vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: ami "a magyar esetet illeti, a menekültek nagy száma kétségkívül nagy megterhelést jelent egy olyan országnak, mint Magyarország, és erre tekintettel kell lenni". Ugyanakkor a német "szövetségi kormány szerint nem jelent hozzájárulást az aktuális menekültprobléma tartós megoldásához, ha menekülteket gyakorlatilag visszautasítanak a határon" - mondta a szóvivő.

Hozzátette: a német kormány tudja, milyen nagy kihívások előtt áll Görögország, Macedónia, Szerbia, Magyarország és most már Horvátország és más államok is. Éppen ez teszi "számunkra oly világossá, hogy nem lehet tisztán nemzeti megoldás erre a humanitárius kihívásra, amely talán a legnagyobb a második világháború óta", és csak olyan megoldás lehetséges, amely az európai országok "konstruktív és szolidáris" együttműködésén alapul - mondta Steffen Seibert.