Német kormány: de, Hitler tehet a holokausztról és nem a palesztinok

Fotó: MTI/EPA / Michael Kappeler

-

Netanjahu izraeli miniszterelnök Németországban is kitartott nézete mellett, hogy a palesztinok a felelősek a zsidók kiirtásáért.


Benjamin Netanjahu szerdán kétnapos hivatalos látogatást kezdett a német fővárosban, ennek része volt az Angela Merkellel való találkozása is. Az izraeli kormányfő a berlini sajtótájékoztatón is kifejtette azt a gondolatát, hogy Hádzss Amín al-Huszeini egykori jeruzsálemi muftinak is van felelőssége a holokausztban. Azt mondta, hogy a mufti háborús bűnös és együttműködött a nácikkal. Ugyanakkor – tette hozzá Benjamin Netanjahu – kétségtelen, hogy a holokauszt első számú felelőse Adolf Hitler.


Előzőleg, még Jeruzsálemben az izraeli kormányfő egy konferencián azt mondta, hogy szerinte Adof Hitler eredetileg nem is kiirtani, hanem száműzni akarta a zsidókat, és csak a zsidók tömeges palesztinai bevándorlása miatt aggódó Hadzs Amin Al Husszeini jeruzsálemi mufti javaslatára döntött megsemmisítésük mellett.

A német kormány még a Merkellel tartott találkozó előtt, délután reagált Netanjahu kijelentésére. Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a holokausztért a náci Németország a felelős. Valamennyi német pontosan tudja, hogy a nácik „gyilkos faji őrülete vezetett ahhoz a civilizációs töréshez, amelyet a holokauszt jelentett”, és ezt minden iskolában megtanítják, hogy Németországban soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi – mondta Steffen Seibert.

Az izraeli kormányfő kijelentéseit az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun és Mahmúd Abbász palesztin elnök is elítélte.


Benjamin Netanjahu az eredeti tervek szerint az előző héten látogatott volna Berlinbe, kormányának több tagjával, hogy részt vegyen a német-izraeli kormánykonzultáción, amelyet 2008 óta minden évben megtartanak, felváltva a német és az izraeli fővárosban. Az értekezletet az izraeli fél kérésre halasztották el, Benjamin Netanjahu a harmadik intifádaként (palesztin felkelésként) is emlegetett erőszakhullámmal indokolta a kérést. A kormánykonzultáció új időpontját még nem tűzték ki.

Az izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Izraelnek meg kell védenie polgárait, de a veszélyek elhárításában szem előtt kell tartania az arányosság elvét. A német kancellár hozzátette: a telepek építése a megszállt palesztin területeken nem segíti elő a békefolyamatot és a Németország által kívánatosnak tartott kétállami megoldást, vagyis azt, hogy legyen egy zsidó és egy palesztin állam.

Angela Merkel a bírálatok mellett azt is aláhúzta, hogy Izrael léte és biztonsága alapvető német államérdek.