Német képviselők is a határellenőrzés gondolatával játszanak

-

Három kormánypárti, konzervatív politikus javaslata szerint sürgősen meg kell vizsgálni, működik-e a schengeni rendszer. Szerintük nem nagyon, ezért nem szabad kizárni a határellenőrzés visszaállítását sem.


A határellenőrzés visszaállításáról ír három kormánypárti, konzervatív politikus abban az állásfoglalásban, amelyet hétfőn mutattak be Berlinben. Armin Schuster és Clemens Binninger (CDU), illetve Stephan Mayer (CSU) képviselők azt írják, hogy miután egyes partnerek gyakorlatilag nem tartják be a schengeni szerződét és a dublini rendeletet, legvégső eszközként nem szabad kizárni a határellenőrzés visszaállításának lehetőségét sem.

Az Európa - nincs hely csempészeknek és szervezett bűnözésnek címet viselő írásukban a képviselők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, milyen helyzetben van a külső határellenőrzés, és egyáltalán, betartják-e még a tagállamok a schengeni szerződést. Úgy vélik, hogy a korábbi G7 csúcstalálkozó idején visszaállított ellenőrzés is azt mutatta, hogy Németország szomszédai – Svájc kivételével – nem veszik elég komolyan a határon átnyúló bűnözés elleni harcot.

A képviselők szerint a belső határellenőrzésnek képesnek kell lennie arra, hogy megállítsa a menekültáradatot, és érvényt szerezzen a dublini rendeletnek. Ugyanakkor azt tartják a legfontosabbnak, hogy kiszűrjék a „bűnözőket és terroristákat”, akik most kontrollálatlanul utazhatnak. A javaslat szerint meg kell erősíteni a szövetségi rendőrséget, öt mobil felügyeleti egységgel és ezer fővel, ami számításaik szerint 87 millió euróba kerülne.