Német katonák maradványait találhatták meg a Vértesben

-

Veszélyes robbanóanyagok is előkerültek Kőhányáspuszta térségében, az erdőben. A feltárást a Honvédelmi Minisztérium szakértői végezték rendőrök és tűzszerészek bevonásával.


A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság szakértői a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség magyarországi képviselője bevonásával végeztek helyszíni feltárást.

A munkálatok előtt a tűzszerészek mentesítették a területet. Három kézigránátot, illetve nagy mennyiségű lőszert szállítottak el, ami azt jelenti, hogy több mint hetven évvel a háborús események után a föld még mindig nagy mennyiségben rejthet veszélyes robbanóanyagokat.

A hivatalos feltárás során megállapították, hogy korábban a temetési helyet részlegesen megbolygatták, a csontmaradványokat és tárgyi leleteket elmozdították, majd később visszahelyezték.

A sírt emiatt eredeti állapotában nem lehetett rekonstruálni. Az előkerült leletek alapján azt feltételezik, hogy az adott helyszínen német katonákat temettek el.

Mivel a „hősi temetési helyek jogállását és védelmét nemzetközi egyezmények és hazai jogszabályok biztosítják, a feltárás engedélyköteles tevékenység, melynek megszegése jogkövetkezményeket von maga után”. A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal vizsgálatot folytat az ügyben – áll a közleményben.