Német igazságügyi miniszter: előre kitervelték a kölni eseményeket

Fotó: DPA / BRITTA PEDERSEN

-

A német magas rangú politikusok közül utoljára Heiko Maas igazságügyi miniszter szólalt meg a Kölnben szilveszter éjszaka történt erőszakoskodások kapcsán. Szerinte egy előre megtervezett bűncselekmény-sorozatról van szó.


„Senki nem mondhatja azt nekem, hogy az nem volt koordinálva és előkészítve. Az a gyanúm, hogy kitűztek egy dátumot, és bizonyos számú embert vártak az eseményre” – nyilatkozta a miniszter a Bild am Sonntag című német lapnak. Szerinte a szilveszter éjjelén a kölni dóm előtt történt bántalmazások, lopások és szexuális zaklatások előre meg voltak tervezve.


A Bild am Sonntag idézi a rendőrségi forrásokat is, amelyek szerint közösségi oldalakon észak-afrikai migráns közösségek csoportjaiban egymást biztatták emberek, hogy csatlakozzanak hozzájuk a pályaudvar és a katedrális közti téren szilveszter este. Ugyanakkor Heiko Maas hangsúlyozza, hogy teljes képtelenség lenne a bűncselekmény-sorozatot annak bizonyítékaként értelmezni, miszerint a külföldiek képtelenek a német társadalomba integrálódni.

Maas elítélte a szélsőjobboldali erőket, mint amilyen a Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom (németül rövidítve: Pegida), amelyek saját, idegengyűlölő propagandacéljaikra használják fel a kölni eseményeket.


A bűncselekményekkel kapcsolatban már több mint ötszázan tettek feljelentést a kölni rendőrségen. A feljelentések 40 százaléka szexuális jellegű zaklatásokról szólt.