Német belügy: nem csak szentek jönnek hozzánk

-

A miniszter szerint azért kellett sürgősen visszaállítani a határok ellenőrzését, mert "tudni akarjuk, hogy ki lép be az országba". Thomas de Maiziere azután nyilatkozott, hogy úgy tűnik: az egyik szíriai menedékkérő az Iszlám Állam oldalán harcolt. Ezzel a nyilatkozattal azonban már sokszorosan ellentmondott önmagának is a német belügyminiszter.


Németországban nyomozás kezdődött egy szíriai menedékkérő ellen, mert felmerült, hogy harcolhatott az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet oldalán - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A beszámoló szerint a szíriai férfi néhány hete arról beszélt lakótársainak egy Brandenburg tartományi befogadóállomáson, hogy az IÁ tagjaként részt vett fegyveres összecsapásokban. A lakótársak által titokban, mobiltelefonnal rögzített kijelentései szerint embert is ölt.

Thomas de Maiziere belügyminiszter egy televíziós interjúban elmondta, hogy az eset három hete történt. Kiemelte, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítására nemcsak azért volt szükség, hogy a hatóságok és az önkéntesek lélegzetvételnyi szünethez jussanak a menekültek áradatának fogadásában, hanem biztonsági okokból is.

A hatóságok értesülései alapján világos, hogy "nem csak szentek jönnek hozzánk", ezért sürgősen vissza kellett állítani a határok ellenőrzését, mert "tudni akarjuk, hogy ki lép be az országba" - mondta Thomas de Maiziere. Elmondta, hogy a biztonsági szervek "nagyon éberen" figyelik a folyamatokat, számos és "sokféle" értesülésük, információjuk van, és ezeket mind ellenőrzik. Rámutatott: a menekültügyi eljárásokat azért sem lehet nagyon jelentősen felgyorsítani, mert "meg kell néznünk, hogy egy szíriai vajon valóban szíriai-e", és azt is ellenőrizni kell, hogy harcolt-e az IÁ vagy más terrorista szervezet oldalán.