Német autógyáraké lett a Nokia navigációs szoftvere

Forrás: BMW

-


Három német autógyár, a Daimler, az Audi és a BMW 2,8 milliárd euróért megvásárolta a Nokia HERE térkép és navigációs szolgáltatását - jelentette be hétfőn az autógyárak konzorciuma és a Nokia.

A három autógyár egyenlő tulajdoni arányban részesedik a térkép és navigációs szolgáltatásban. A Nokia részletes térképeken alapuló HERE navigációs szoftverét az autógyárak az önállóan tájékozódó, autonóm módon közlekedő járművek kifejlesztéséhez kívánják felhasználni.

A Nokia HERE szolgáltatása "kulcsszerepet játszik majd a mobilitás digitális forradalmában" - mondta Harald Krüger, a BMW vezérigazgatója. Dieter Zetsche a Daimler vezérigazgatója szerint pedig a Nokia nagy pontosságú digitális térkép szoftvere fontos építőeleme lesz a jövő mobilitásának.

Az üzlet lezárására a szükséges versenyhatósági engedélyek birtokában 2016 elején kerülhet sor.

A Nokia a továbbiakban mobil távközlési berendezés gyártó üzletágára és konkurense, az Alcatel-Lucent akvizíciójára kívánja összpontosítani tevékenységét.

A mintegy 6,5 ezer embert foglalkoztató berlini székhelyű Nokia HERE az idei első félévben 552 millió euró forgalom mellett 28 millió euró üzleti eredményre tett szert. A Nokia HERE az új tulajdonos alatt is megőrzi önállóságát és más autógyárakat is ellát termékével.