Német államfő: 27 éve omlott le a berlini fal, ma újak emelkednek

Fotó: AFP / MAURIZIO GAMBARINI / AFP / MAURIZIO GAMBARINI

-

Város és vidék, szegény és gazdag, idős és fiatal között emelkednek az új falak, ezt mutatta meg a választás az államfő szerint.


1990. október 3-án szűnt meg az NDK, és csatlakozott az NSZK-hoz - erre emlékezett Frank-Walter Steinmeier, Németország államfője. Ezzel egy időben a Bundestag-választást is értékelte.


27 év után új falak emelkednek Németországban

- mondta Steinmeier. Város és vidék, szegény és gazdag, fiatal és idős, és az internet és az interneten kívüli világ is egyre inkább falakkal van elválasztva. Ezek szerinte elidegenedésből, csalódottságból vagy dühből származnak, ami egyesekbe annyira beivódott, hogy nem hatolnak át rajta érvek.
Steinmeier szerint az új Bundestag képes lehet megmutatni, hogy a demokráciának jobb megoldásai vannak, mint azoknak, akik szidják a demokráciát. Az a meggyőződése, hogy érvekkel messzebbre lehet jutni, mint a felháborodás lózungjaival. Szerinte a véleménytáborok semmiben nem állnak annyira messze egymástól, mint a migráció kérdésében. Ebben az ügyben is érvekre van szükség felháborodás helyett.


Meg kell különböztetni a politikai okokból és a szegénység elől menekülő embereket

- mondta az államfő. Úgy gondolja, jobban ki kell dolgozni a legális bevándorlás módjait.
A mainzi ünnepségen, ahol Steinmeier is beszédet mondott, több mint félmillióan vettek részt, a rendet pedig négyezer rendőr biztosította.